Sjöstedt: »Det bara skar sig när jag ringde Löfven«

Text:

Bild: Emma-Sofia Olsson/TT

Centerpartiets Annie Lööf fattade ett beslut. Sverige väntade i 114 dagar och fredagen den 11 januari stod hon framför presskåren. Det var inte riktigt så här det skulle sluta, men givet förutsättningarna var »Lövpakten« det enda rätta, enligt Lööf.

Två dagar senare, söndagskvällen den 13 januari, tar Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt upp telefonen, och knappar in S-ledarens telefonnummer.

– När jag ringer Stefan Löfven och säger att vi kommer att rösta rött och det kändes som att.... det bara skar sig, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt i en intervju med Expressen.

Men trots att Sjöstedt valde att släppa fram Löfven som statsminister tror han inte att alla punkter i januariöverenskommelsen, som marknadshyror och arbetsrätt, kommer att genomföras.

– Jag tror att de inser att det här inte kommer bli av. Och att S kommer göra allt för att det hamnar längst ner i en byrålåda hos någon landshövding som utreder det här under en lång tid.

Och fortsätter:

– Det vi skakade hand på var bland annat att Löfven kommer att få försöka få tillbaka alla våra reformer. Jag litar på hans ord. Att han verkligen kommer att försöka.

Kommer Vänsterpartiet att lyckas bli den enda och sanna representanten för svensk vänster? undrade den här tidningens politiske chefredaktör Johan Hakelius i sitt senaste blogginlägg.

Får man tro Jonas Sjöstedt är svaret ja. Han hoppas på Gudrun Schymans succésiffror på 12 procent från valet 1998.

– Vi har en hel planhalva för oss själva och den tänker vi fylla. Det är vänsterns framgång som kan förändra den politiska kartan i Sverige nu, säger Sjöstedt till Expressen.

Läs även en stor artikel om Vänsterns nya strategi i nästa nummer av Fokus.

Läs mer

Reformisterna: »S har blivit visionslöst« (#05-19)

Johan Hakelius: Go vänster, young man (#05-19)