Sju dagar: 160 000 människor på flykt efter konflikten i norra Syrien

Text: Redaktionen

SVERIGE

18/10 Många ouppklarade sprängningar

Nio av tio sprängningar ouppklarade förra året. Inget sprängdåd med dödlig utgång har klarats upp de senaste åren i Sverige, och av förra årets 172 fall av allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning klarades bara vart tionde fall upp, rapporterar SvD.

17/10 Lågt förtroende för regeringen

Bara tre procent av svenskarna uppger att de har ”mycket stort förtroende” för regeringen. Medan två av tre väljare har lågt förtroende, enligt en mätning från Sifo/Expressen.

16/10 Bedrägerimisstänkt ex-politiker

Tidigare M-politikern Erik Bengtzboe har delgivits misstanke om bedrägeri, skriver Aftonbladet. Han valde tidigare i år att lämna sina riksdagsuppdrag efter att tidningen avslöjat att han fått över 158 000 kronor i felaktiga ersättningar från riksdagen. Bengtzboe var skriven hos sin mor i Nyköping, men bodde med sin familj på en adress i Stockholm.

15/10 Äldre dricker mer

Den totala alkoholkonsumtionen i Sverige har minskat successivt sedan 2004, enligt en ny rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). Men bland personer över 65 år har den ökat. Gruppen 65–85 år dricker i genomsnitt alkohol sex gånger per månad, i gruppen 19–29 år ligger snittet på fyra.

15/10 Nollkvot för torskfiske i östra Östersjön

EU:s fiskeministrar når en uppgörelse om fångstmängden i Östersjön under år 2020. Bland annat blir det en nollkvot för torsken i östra Östersjön, vilket EU-kommissionen och Sverige kämpat för.

14/10 ”Säpo = Mossad!”

En sökning på Säpo på Google på måndagen ger en faktaruta med uppgifter om att säkerhetstjänsten är en israelisk terrormyndighet. I faktarutan, som sedan togs bort, kallades Säpo »en judisk säkerhetstjänst med subversiva uppgifter och en av Israels två operativa terrormyndigheter varav den andra är Mossad«.

14/10 Friande polisdom överklagas

Tre poliser som hade åtalats för brott i samband med dödsskjutningen av Eric Torell förra året frikändes i Stockholms tingsrätt den 3 oktober. Nu önskar Eric Torells anhöriga att domen ska överklagas.

14/10 Polisanhöriga hotas

Nästan var tionde polis har upplevt att anhöriga utsätts för hot, våld eller trakasserier, enligt en ny undersökning. Flera poliser uppger också att det blivit vanligare att både de själva och deras familjer kartläggs, till exempel via sociala medier.

14/10 Explosion i Staffanstorp

En explosion sker utanför polishuset i Staffanstorp, strax efter klockan fem på morgonen, och enligt polisen skadades endast polishusentrén.

13/10 Trump gav klimateffekt

Greta Thunberg tror att valet av Donald Trump till USA:s president kan komma att ses som en vändpunkt för klimatrörelsen. Den hade definitivt inte varit så stark som den är i dag om Hillary Clinton hade vunnit, säger hon till DN.

12/10 L vill ha injektionsrum

Liberalerna vill införa injektionsrum för narkomaner, rapporterar SR Ekot. Förslaget om injektionsrum kommer från Liberala ungdomsförbundet (Luf) men får nu stöd från partistyrelsen.

12/10 Stöd för att ta hem barn

Det finns stöd för att svenska barn till IS-anhängare i Syrien ska få komma till Sverige, enligt en undersökning från Rädda Barnen. 42 procent av de tillfrågade vill att barnen tillsammans med sina mödrar ska få återvända till Sverige, om mödrarnas eventuella brott och lämplighet som vårdnadshavare utreds.

UTRIKES 

18/10 Sverige skickar experter till Irak

Sverige är ett av sex EU-länder som skickat juridiska experter till Irak för att diskutera ett ramverk som gör att IS-terrorister kan lagföras i landet. Samtal fördes i förra veckan på tjänstemannanivå, bekräftar svenska justitiedepartementet för TT.

17/10 Människor på flykt

Minst 160 000 människor är på flykt efter den turkiska offensiven i norra Syrien. Ungefär 1 000 lyckats ta sig över gränsen till irakiska Kurdistan, rapporterar SR Ekot.

16/10 Politiska fiender gör gemensam sak

Demokrater och ett antal republikaner i USA:s kongress går samman i ett för­dömande av president Donald Trumps beslut om att dra tillbaka amerikansk militär från Syrien.

16/10 Hemlig attack mot Iran

USA har i hemlighet utfört en cyber­attack mot Iran, säger två källor till Reuters. Cyberattacken skedde kort efter drönarattackerna mot två oljeanläggningar i Saudiarabien, enligt uppgifterna.

14/10 Spansk arresteringsorder

Spaniens högsta domstol utfärdar en europeisk arresteringsorder för Kataloniens tidigare regionpresident, Carles Puigdemont. Beskedet kommer efter att flera domar fallit mot katalanska separatistledare. Puigdemont bor i självvald exil i Belgien.

13/10 IS-anhöriga på flykt 

Enligt syrisk-kurdiska företrädare har närmare 800 anhöriga till utländska IS-anhängare lyckats fly från lägret i Ain Issa i nordöstra Syrien där de hölls fångna.

13/10 PIS vinner i Polen

I valet till polska sejmen får det regerande nationalistiska partiet Lag och rättvisa (PIS) 43,6 procent. Största oppositionsgruppen, Medborgarkoalitionen, får 27,4 procent. PIS ser ut att vinna en majoritet i underhuset sejmen.

12/10 Åt upp sin häst

En 18-årig kvinna från Trøndelag dödshotas och får internationell uppmärksamhet efter att ha ätit sin egen häst. Kvinnan publicerade en bild på måltiden på Facebook, vilket resulterade i en mängd mordhot på norska, ryska, franska och spanska.