Slapp åtal för narkotikaköp

Text: Jens Kärrman

Bild: David Dahlberg

Förra onsdagen landade ett brev från Norrorts åklagarkammare på hallmattan i Joakim Hedströms lägenhet i Norrköping. När han sprättade kuvertet var han tämligen säker på att åtal och rättegång väntade.

Men beskedet var, till hans häpnad och glädje, det motsatta.

På knastertorr juridiksvenska meddelade kammaråklagare Lena Westling att hon inte ämnar åtala Joakim Hedström för narkotikabrott »eftersom man med hänsyn till bevisningen på objektiva grunder inte kan förvänta sig en fällande dom«.

Liknande brev skickas regelmässigt ut till alla som delgivits misstanke om brott, men där åklagaren inte tycker att bevisen inte håller. På så vis är det inga märkvärdigheter.

Om det inte vore för att Joakim Hedström fört in medicinsk cannabis i Sverige.

– Jag blev oerhört förvånad över att förundersökningen lades ner, säger han.

Nästa dag fick han ännu ett brev, den här gången från polisen i Stockholms län. Åklagaren hade även hävt beslaget och nu var det bara för honom att hämta ut sin medicinska cannabis på Posten.

I juni följde Fokus med Joakim Hedström på bussen till Arlanda flygplats. Han gjorde en kontroversiell resa till Tyskland. Genom åren hade han testat ett 20-tal mediciner mot migrän och adhd. Ingenting hjälpte.

På egen hand hade han upptäckt att cannabis i små mängder gjorde underverk för honom. Huvudvärken försvann och han kunde fungera normalt. I Tyskland träffade han en läkare som efter undersökning skrev ut Dronabinol, en syntetisk cannabisolja.

När han återvände till Sverige gick han mot rött i tullen, deklarerade vad han hade med sig och visade upp sitt recept.

– Det här beslutet innebär enligt min advokat att det är möjligt för mig att göra en identisk resa igen, säger Joakim Hedström.

Tullverket vill studera ärendet innan de lämnar några kommentarer men konstaterar att det faktum att en åklagare lagt ner ett ärende i sig inte förändrar praxis.

Samma bedömning gör Läkemedelsverket.

– Åklagarens beslut gör att vi inte får det prövat hur man ska tolka de lag­paragrafer som rör hur man tar läkemedel över Schengengränserna. Alla frågetecken kvarstår så länge vi inte har ett rättsfall, säger Karin Jansson, utredare på Läkemedelsverket.

Joakim Nergelius, professor i rätts­vetenskap och expert på EU-rätt, menar däremot att det nu under vissa förutsättningar är fritt fram att föra in medicinsk cannabis i Sverige.

– Det är den slutsatsen jag drar. Men då måste man kunna bevisa att det är för eget bruk, säger han.

– Sverige deltat fullt ut i Schengensamarbetet och har inga undantag från det.

Joakim Hedström har nu testat sin nya medicin i en knapp vecka. Han för noggrann dagbok om hur han upplever behandlingen och hittills är han nöjd.

– Jag är lugnare, sover bättre och har mindre huvudvärk, säger han.

Men det är inte självklart att han åker till Tyskland för att få ett nytt recept när behandlingen är över om tre veckor.

– Kostnaderna för resan är höga och läkemedlet kostar. Dessutom är processen för omständlig. Förhoppningsvis kan jag hitta en svensk läkare som anser att det finns grund för mig att prova medicinen i Sverige.

Lär fler artiklar i följetongen om Joakim Hedström och hans kamp:

4 juni 2010: Den ofrivillige smugglaren

4 juni 2010: Joakim Hedström är frisläppt

18 oktober 2010: UPDATE: Medicinsk cannabis

10 november 2010: Lagligt att föra in cannabis?