Svenska vaccinforskaren: Då finns ett coronavaccin redo att köpa för alla

Text: Ebba Blume

Just nu är över 100 potentiella vacciner mot sars-cov-2 under utveckling, runtom i världen. Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström har de senaste månaderna suttit i intensiva förhandlingar med vaccinutvecklare, för EU:s räkning. Nu på fredagen gav EU-kommissionen i i ett pressmeddelande besked om en att de slutit ett avtal med bolaget Astra Zeneca, vilket innebär att EU till att börja med ska köpa in 300 miljoner doser av läkemedelsbolagets vaccin- så snart det visat sig vara säkert och effektivt mot covid-19.

Astra Zeneca tror sig kunna ha ett fungerande vaccin på plats i slutet av detta år. Richard Bergström tror i sin tur på fler avtal, även med andra läkemedelsbolag under de närmaste månaderna, och håller fast vid prognosen att ett fungerande vaccin mot det nya coronaviruset finns i början av 2021.

Experter har tidigare varnat för att även om vi vågar hoppas på ett covid-19-vaccin redan då, kommer det att dröja flera år innan alla får nytta av det.

Matti Sällberg, vaccinforskare och professor i biomedicinsk analys på Karolinska institutet, är dock mer förhoppningsfull.

- Förutsatt att det funkar och har genomgått fas 3, tror jag att man kan gå till sin lokala vaccinationscentral och köpa vaccin mot det nya coronaviruset under andra halvan av 2021, säger han till Fokus.

En handfull vaccinkandidater ligger nu i bräschen i loppet om det efterlängtade covid-19-vaccinet, och befinner sig nu inne i fas 3, alltså den sista fas där man testar vacciner på ett högt antal människor. Bland dessa bolag finns det amerikanska bioteknikbolaget Moderna Therapeutics och svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astra Zeneca, Pfizer samt två kinesiska läkemedelsbolag.

Kommer man fram till att vaccinen skyddar och inte innebär allvarliga biverkningar, godkänns de i såväl USA som av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

I första hand blir det sedan - enligt Matti Sällbergs bedömning - riskgrupper och sjukvårdspersonal, som får tillgång till vaccinet. Hur mycket vaccin det i början finns tillgång till, beror på produktkapacitet.

Hur stor är risken att ett land lägger beslag på vaccinet, som USA gjorde i början med läkemedlet remdesivir?

- Det är svårt att svara på. Men i och med att man nu gör upphandlingar vore det svårt för företag att bryta mot dessa om de vill signalera good will.

Om det blir huggsexa om vaccin länderna emellan beror på vilket vaccin som godkänns och vilka avtal som tecknas.Men EU-kommissionen kommer att donera vaccindoser till låginkomstländer. Och att de olika läkemedelsbolag bakom vaccinkandidaterna kommer från spridda håll i världen är betryggande, tycker Matti Sällberg, och gör att det inte behöver bli som när USA köpte upp hela remdesivir-lager.

EU-kommissionen har även avslutat förhandlingar om att köpa in Johnson&Johnson, som har planer på att starta en fas 3 -studie för sitt covid-19-vaccin i september.

Att ett vaccin godkänns innebär att det fungerar, inte att det garanteras fritt från biverkningar; bara från allvarliga biverkningar, som kan vara livshotande, eller orsaka invaliditet.  Medför vaccinet det som kallas svåra biverkningar, kan det däremot ändå godkännas. En svår biverkning kan handla om att man under ett dygn får 39-40 graders feber.

- Men vaccinet godkänns bara om svåra biverkningar är tillräckligt ovanliga, och kanske drabbar en av hundra, säger Matti Sällberg.

Allvarliga biverkningar är dock svårt att upptäcka också i fas 3-studien, de märker du ofta först när vaccinet är godkänt och volymen är uppe i miljontals människor. Det högsta antalet människor som i regel deltar i fas 3-studier är 50 000, fler är knappast möjligt att inkludera i studierna.

Vaccinet mot svininfluensan hade till exempel redan kommit upp i så stora doser, när det i omkring 500 dosfall gav den ovanliga biverkningen narkolepsi (även om det ännu är oklart i hur många av fallen det var vaccinet eller influensan i sig som orsakade biverkningen). Något som spädde på vaccinmotståndet.

Även när det gäller ett så efterlängtat vaccin som det mot covid-19, kommer vaccinmotståndarna fortsätta vara högljudda, tror Matti Sällberg.

- Det är väldigt lätt att va kritisk mot läkemedel. Men vi har inte mässling i Sverige, därför att vi har vaccin. Slutar vi använda det, kommer sjukdomen tillbaka direkt.

Det omtalade vaccin mot covid-19, som det ryska hälsoministeriet har godkänt, framtaget av statliga Gamalejainstitutet i Moskva, ger Matti Sällberg dock inte mycket för, åtminstone inte innan han sett data.

- Det kanske är jättebra, men vi vet inte, konstaterar han, och framhåller att vaccinet är "nödgodkänt", inte godkänt, i och med att det bara har testats på 76 personer, och inte genomgått fas 3, de sista kliniska prövningarna, vilket också innebär att man ännu inte vet tillräckligt om risker och biverkningar.

Trots att Vladimir Putin lobbar för vaccinet »Sputnik V« genom att framhålla att hans dotter redan har vaccinerats, har vaccinet dessutom redan visat sig ge över 140 biverkningar, rapporterar Aftonbladet.

LÄS OCKSÅ: Nytt förslag: Vaccin mot covid-19 ska odlas i snabbväxande tobak