Svep: Andra talmansrundan är igång

Text: Redaktionen

Bild: Fredrik Persson/TT

Ny talmansrunda startar

Vem tar vem-spelet i riksdagen riskerar att bli en utdragen följetång.. I dag träffar talmannen Andreas Norlén partiledarna på en andra talmansrunda för att lyssna till hur de ser på den parlamentariska situationen, och vem de vill se som statsminister. Redan i dag kan en av partiledarna få i uppdrag av Norlén att sondera terrängen inför en ny regering. Vid lunch håller talmannen en pressträff.

Livebevakningar

DN

SVT

Expressen

Aftonbladet

Sjöstedt: Låt S bilda regering

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt vill att Stefan Löfven (S) bildar en minoritetsregering.

– Om Alliansen nu är helt handlingsförlamad, och varken kan bilda en egen regering eller är redo att bilda en blocköverskridande regering, då är det här en lösning, säger Jonas Sjöstedt i P1-morgon.

Ygeman föredrar blocköverskridande regering

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman upprepar inför den andra talmansrundan att han vill se en blocköverskridande regering.

– Det är en fördel att bryta upp blockgränserna och regera över blockgränserna i stället för de här samarbetsregeringarna för de riskerar att bli svaga över tid, säger Anders Ygeman i P1 morgon.

Åkesson: Tydliga signaler från M 

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson får många och tydliga signaler från Moderaterna.

– Det finns kontakter i riksdagshuset och i utskottsarbetet. Vi får väldigt många och tydliga signaler från framförallt den moderata riksdagsgruppen, säger Åkesson i P1 Morgon.

Debatter

Eftersom USA har blivit protektionistiskt har EU möjlighet att fylla luckan efter USA, skriver Carl B Hamilton (L), särskild rådgivare till EU:s handels­kommissionär, på DN Debatt.

Håll ihop Alliansen, skriver entreprenören Dan Olofsson på Di Debatt.

Katederundervisning fungerar bättre än vad vi tror, skriver läraren Isak Skogstad på SvD Debatt.