Svep: Förhandlingar väntar Falun efter dödläge

Text:

Bild: Ulf Palm/TT

Osäkert läge i Falun

Ingen av blocken fick majoritet när omvalet i Falun skedde. Vinnarna blev C som ökade från 14,8 till 17,0 procent och får ett nytt mandat. Även KD får ett nytt mandat. V lyfter från 9,0 till 10,8 procent och tar två nya mandat, rapporterar P1 Morgon.

P4 Dalarnas reporter Hans-Olof Sundin säger till radion att Alliansen inte kan räkna med att få samma uppgörelse som efter valet i september. Nya förhandlingar väntar.

Valdeltagandet var 60 procent – något som oroar valnämndens ordförande Håkan Hammar.

– Jag bekymrar mig för demokratin. Det finaste vi har är att gå till vallokalerna och ha sin medborgerliga rätt att rösta. Blir det då för lågt valdeltagande undrar jag när demokratin sätts ur spel, säger han till TT.

Besparingar och skattehöjningar i budgeten

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna kommer att presentera skattehöjningar och besparingar på minst fyra miljarder kronor i den vårändringsbudget som presenteras nästa vecka. Bland annat kommer detta att ske i äldreomsorgen och biståndet, skriver Dagens Industri.

»Kan detta verkligen stämma? Så provocerande om regeringen vill sänka skatten för de som tjänar mest och sedan skär ner på äldreomsorgen” skriver Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt på Twitter. 

Kristersson: Väljarna är väldigt trötta på dansen kring SD

Moderaterna har öppnat för att samtala, inte förhandla med Sverigedemokraterna. I SVT:s agenda försöker Ulf Kristersson reda ut vad det betyder i praktiken, bland annat att han inte vill bilda ett konservativt block med KD och SD.

– Väljare vill veta om man efter ett val står fast vid samma politik som man gick till val på och jag tror att väljarna är väldigt trötta på dansen runt Sverigedemokraterna, säger Kristersson.

Debatt

»Regeringen vill begränsa spelreklamen och har hotat med förbud genom lagstiftning. Men statens eget spelbolag investerar mer i reklam än privata aktörer och står dessutom för den största ökningen«, skriver vd:arna för spelbolagen Kindred, Betsson och Leo Vegas, på DI Debatt.

»Trots all avsaknad av bevis har fabrikationen av Russiagate upprätthållits i två år av såväl det demokratiska partiet som av huvudfåran i amerikansk media. Det visar en politisk och medial klass som helt tjänar sina egna intressen och som därmed blir systemskadliga«, skriver Jens Stilhoff Sörensen, docent och lektor i globala studier, på SvD Debatt.

»År 2010 fattade riksdagen beslutet att utsläppen av växthusgaser från inrikes transporter ska minska med 70 procent fram till 2030. Trots att utsläppen ökade igen under 2018 är målet fortfarande möjligt att nå. Men det kräver en rad snabba politiska beslut för att nödvändiga investeringar ska kunna göras i tid«, skriver nationella samordnaren Svante Axelsson, på DN Debatt.