Svep: Lööf anklagar SD för att hylla Ungern

Text:

Bild: TT

Kampen hårdnar inför EU-valet

Vålnader av Europas historia. Så beskrev Stefan Löfven (S) korruption, kontroll av domstolar och tystandet av medier när han på onsdagen inledde den sista partiledardebatten i riksdagen inför EU-valet. Löfven kallade också valet till EU-parlamentet för en folkomröstning om högerextremismens framfart. Moderatledaren Ulf Kristersson inleder i sin tur med att anklaga S, C och V för att de tidigare har haft en kritisk hållning till EU. Han lyfte också kampen mot stöldligor, strängare straff och fler poliser som partiets prioriterade frågor inför EU-valet.

Lööf anklagar SD för att hylla Ungern

Kampen mot högerextremism och populism är ett av Centerns fokus i EU-valet. Det betonar Centerledaren Annie Lööf i riksdagens partiledardebatt, rapporterar DN. Under onsdagens partiledardebatt anklagar Lööf också SD för att hylla utvecklingen i Ungern. SD har gång på gång lyft fram Ungern som förebild, senast i SVT:s partiledardebatt i söndags, menar Lööf.

Jimmie Åkesson anklagade i sin tur Annie Lööf för att hysa förakt för människor med sämre utbildning än hon. Något som fick Lööf att utbrista:

»Kom inte och snacka om utbildning och epitet!«

Livebevakningar av debatten

DN

SVT

Expressen

Federley (C) vill se Ek som EU-kommissionär

Lena Ek, centerpartist och tidigare miljöminister, skulle vara en passande kandidat att ta över som EU-kommissionär efter Cecilia Malmström. Det anser Centerpartiets toppkandidat i EU-valet Fredrick Federley, uppger han i TV4 Nyhetsmorgon. Han meddelar också att C är emot fler av de andra partiernas  förslag, som han menar skulle göra EU mer överstatligt, som exempelvis en egen åklagarmyndighet och förmåga att ta ut skatter.

Gräsrötter får rösta om ny L-ledare

Flera L-distrikt planerar att låta Liberalernas gräsrötter avgöra hur man ska rösta i partiledarvalet i juni, rapporterar Aftonbladet. Bland annat kommer Skåne-distriktet, Västsverige- Östergötland och Uppsaladistrikten låta medlemmarna bestämma, men det största distriktet Stockholm, komme inte att göra det.  Nyamko Sabuni är hittills den enda som meddelat att hon kandiderar som ny partiledare för L.

Debatter: 

Vänsterpartiets politik, som går ut på att det offentliga ska äga mer och enskilda människor mindre har skapat många av dagens samhällsproblem, menar Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad, i en replik på Clara Lindbloms (V) tidigare inlägg på SvD Debatt. 

Idrottsrörelsen blundar för nya biologiska och psykologiska insikter, hävdar Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi, på DN Debatt. Att idrottens skiljedomstol dömer den sydafrikanska löparen Caster Semenya till att medicinera bort de naturligt höga testosteronhalterna är ett tecken på att idrottsrörelsen blundar för nya biologiska och psykologiska insikter, menar han.

DI Debatt skriver vd:arna för samtliga av industrins arbetsgivarorganisationer att SAS-avtalet hotar hela avtalsrörelsen. Att piloternas lönehöjningar, som parterna påstått, skulle vara i linje med industrimärket är grovt felaktigt, enligt debattörerna. Påståendet »riskerar att elda på lönekraven från andra grupper i den kommande avtalsrörelsen«, menar de.