Svep: Luf vill se Ullenhag som partiledare

Text: Ebba Blume

Bild: TT

Luf vill se Ullenhag som partiledare

Liberalernas ungdomsförbund vill se Erik Ullenhag som nästa partiledare. Ullenhag har konsekvent varit en modern och värderingsstyrd politiker, enligt Joar Forssell, ordförande LUF.

»Erik vågar vara lite lugnare, vågar kommunicera i lite längre meningar och vågar sticka ut i det hetsiga medielandskapet«, säger Forssell till SR Ekot. Valberedningen lägger fram sitt förslag den 24 juni och ny partiledare för L väljs den 28 juni.

KD-ledare tappar stöd

KD-ledaren Ebba Busch Thor tappar stöd, visar en mätning av Expressen/Demoskop. Busch Thor tappar 5 procentenheter i mätningen för juni, jämfört med majmätningen. Stödet för henne ligger nu på 40 procent och hon är ännu den mest populära partiledaren. Statsminister Stefan Löfven får i sin tur ökat stöd med två procentenheter, till 36 procent.

SVT:s vd orolig för statlig styrning

SVT:s vd Hanna Stjärne oroas över statlig detaljstyrning av public service, rapporterar DN. Stjärne uppmanar i ett brev till kulturutskottets ledamöter att säga nej till skärpt förhandsprövning av tjänster. Risken finns att den blir ett redskap för regeringen att kontrollera innehållet, menar hon.

SKL flaggar för skattehöjningar

Var tredje region i Sverige gick med underskott förra året, och 16 av landets regioner försämrade sina resultat. Det visar siffror från SKL som SR Ekot hänvisar till. En åldrande befolkning beskrivs som en av orsakerna. SKL flaggar nu för skattehöjningar i regionerna. För att få ordning på ekonomin måste man också få ned kostnaderna för inhyrd personal och se till att kroniska patienter sköter mer av sin vård på egen hand. Det totala underskottet i Region Jämtland-Härjedalen ligger på 1,3 miljarder kronor. Där drar man ned på bemanning med 100 medarbetare i höst.

Lam vägrar backa

Drabbningar har uppstått mellan poliser och demonstranter utanför parlamentet i Hongkong till följd av det lagförslag som ska göra det lättare för Hongkong att utelämna brottsmisstänkta människor till Kinas fastland. Ändå backar Hongkongs ledare Carrie Lam inte från förslaget, rapporterar the Guardian.

Enligt motståndarna kommer lagen att innebära en ökad risk för att aktivister, journalister och företagare utelämnas.

Debatter: 

Lärarnas riksförbund vill lägga ned gymnasieskolans introduktionsprogram för elever som inte har uppnått behörighet för gymnasiet. Det skriver förbundets ordförande Åsa Fahlén på DN Debatt. I stället föreslås att skolplikten förlängs till 18 år för elever som saknar gymnasiebehörighet. Förbundet föreslår även en ny skolform som fokuserar på elevers förutsättningar och kunskaper, inte på deras ålder.

Det politiska systemet tycks handlingsförlamat inför de internationella stöldligornas plundringar i Sverige. Det skriver företrädare för flera organisationer, däribland Lantbrukarnas Riksförbund, på SvD Debatt. 

DI Debatt skriver regeringens utredare Elisabet Falemo att det bör bli enklare och gå snabbare att få tillstånd att bygga nya elnät. I Sverige råder ingen brist på el, men kapaciteten på elnäten är för dålig. För mycket byråkrati försvårar också utbyggnaden av elnät, enligt Falemo, som föreslår ett åtgärdspaket för att underlätta processen med tillstånd.