Svep: M-topp fick ersättning för dubbelt boende

Text:

Bild: TT

Svantesson (M) i blåsväder för dubbelt boende

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson har fått ersättning för dubbelt boende, trots att familjen bodde i Stockholm, rapporterar TV4-Nyheterna.

Svantesson fick i över tre år ut 50 000 kronor om året. Hon var bland annat var skriven i familjens fritidshus i Nora, medan resten av familjen var skriven i en bostadsrätt i Stockholm. På Facebook hävdar Svantesson att hon följt de lagar och regler som gäller för riksdagsledamöter. Hennes förklaring är att hon sedan 2006 varit riksdagsledamot från Örebro län och att det därför under den tiden har varit självklart för henne att vara skriven och ha en bostad i valkretsen.

Flygstrejken över

Efter sju dagar är pilotstrejken inom SAS över och piloter och arbetsgivare har kommit överens om ett treårigt avtal, rapporterar SVT Nyheter. Rickard Gustafson, vd vid SAS, säger sig vara lättad över att bolaget kan lägga konflikten bakom sig. Både han och Wilhelm Tersmeden, ordförande för fackets SAS-sektion är nöjda med avtalet, som i sin helhet har hamnat i linje med det så kallade märket på svensk arbetsmarknad.

Sedan strejken bröt ut har nära 4000 flygningar ställts in och över 381 000 resenärer drabbats.

 

MP vill begränsa tid i riksdag

Miljöpartiets ledning vill lagstifta om en maxgräns för hur länge politiker ska få sitta i riksdagen. Detta är en av de frågor som ska tas upp på partiets kongress, som inleds i Örebro i dag fredag. Partistyrelsen har sagt ja till förslaget, som förs fram i en motion på kongressen. . Avgående språkrör Gustav Fridolin ser problem i dagens regelverk som tillåter riksdagsledamöter att väljas om hur många gånger som helst.

–Problemet blir om man antingen tappar förankring med verkligheten utanför eller står i vägen för människor med en massa erfarenhet och kunskaper om verkligheten utanför, säger Fridolin till SR Ekot.

 

Klimat i fokus i S valplattform 

S ska vara Sveriges bästa klimatparti, uppger ett av partiets toppnamn i Eu-valet, Jytte Guteland på en pressträff där partiets valplattform presenteras. Ingen sektor ska komma undan klimatpolitiken, varken flyg- eller fartygsindustrin, meddelar hon.

Debatter:

På DN Debatt varnar forskningschef Svante Mandell och Björn Carlén, forskare vid Miljöekonomiska enheten, Konjunkturinstitutet, för att stänga kärnkraftverken i Ringhals 2019-2020 kommer att leda till ökade utsläpp inom EU.

SvD Debatt föreslår socialdemokraterna Heléne Fritzon, Johan Danielsson och Jytte Guteland inför EU-valet ett starkare skydd för journalister.

DI Debatt uppmanar tidigare riksdagsledamot Per Garthon (MP) sitt eget parti att lämna regeringen om statsminister Stefan Löfven inte skriver på kärnvapenavtalet.