Svep: MP spikar toppnamn till EU

Text: Janne Sundling och Leon Nudel

Bah Kuhnke och Holmgren toppar MP:s EU-lista

Nu står det klart att Alice Bah Kuhnke och Per Holmgren är nummer ett och två på Miljöpartiets lista till EU, skriver TT. Partiets tredje- och fjärdenamn blir de nuvarande EU-parlamentsledamöterna Jakop Dalunde och Bodil Valero.

Säpo utreder Gui Minhai-möte

Kinakännaren Cecilia Lindqvist deltog på det uppmärksammade mötet mellan Sveriges Kinaambassadör och Angela Gui, dotter till den svenske förläggaren Gui Minhai. Mötet utreds nu av riksenheten för säkerhetsmål vid Säpo, avslöjar Sveriges Radio.

Paulson (L) stödjer Federley (C)

Centerpartiets förstanamn i EU-valet Fredrick Federley får ett överraskande stöd från den förra liberala EU-parlamentarikern Marit Paulsen. Det finns ingen i sitt eget parti som är lika duktig att driva djurskydd och livsmedelsfrågor som Fredrick Federley säger hon till Sveriges Radio.

SvD:s ledarskribent blir presschef på KD

Per Gudmundsson kommer att ta över som presschef på Kristdemokraterna, skriver Svenska Dagbladet.

– Jag har haft mer än tolv fantastiska år på SvD, och tänkte nog göra minst tolv till, men nu fick jag en sällsynt chans som jag inte kan säga nej till. Kristdemokraterna utvecklas på ett väldigt spännande sätt under Ebba Busch Thor.

Ersättare till Per Gudmundsson blirLydia Wålsten.

L vill välja ny ledare i juni

Liberalernas valberedning vill tidigarelägga landsmötet för att välja en ny partiledare den sista veckan i juni, rapporterar Ekot. Valet av ny partiledare var tidigare planerat till det ordinarie landsmötet i november.

Norlén: Svårt att veta vad som händer de kommande åren

Talmannen Andreas Norlén tror att osäkerhet finns i riksdagen. Det säger han i en stor intervju med Politico.

– Jag tror att det är väldigt svårt att veta vad som kommer att hända under de kommande tre och ett halvt åren, säger han.

Han tror även att S, MP, L och C kan få igenom mycket av sina förslag eftersom V och SD annars måste gå ihop. Läs mer här. 

Kristersson känner sig sviken

Såren inte läkta inom den forna Alliansen. Moderatledaren Ulf Kristersson minns hur han samma morgon som Annie Lööf höll presskonferens ringde runt när ryktena började surra. Men då fick han bara nekande svar. M-ledaren Ulf Kristersson kritiserar Centerpartiets sätt att göra slut i en stor intervju med SvD:

–Efter femton års äktenskap gör man inte slut 27 minuter innan man förlovar sig med någon annan, säger M-ledaren Ulf Kristersson om Centerpartiets agerande.

C:s partisekreterare: De har gjort ett annat vägval än vi

Ulf Kristerssons uttalande i SvDfår motstånd från Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.

– De har gjort ett annat vägval än vi, säger han.

Debatter

Nätläkare leder till mindre kostnader än ett fysiskt möte. Spänningarna mellan offentlig och privat sjukvård kan leda till att innovation på området hämmas, skriver nationalekonomen Mårten Blix på DI Debatt.

Är Sverige redo att låta maskiner bestämma? undrar forskarnaAnne Kaun och Julia Velkova på DN Debatt.De menar att det krävs en översyn av lagstiftningen, en möjlighet för medborgarna att delta i omställningen och en bred diskussion om utvecklingen, för att algoritmerna ska få ett större utrymme i landet.

»Ambitionen att minska köttkonsumtionen är lovvärd men riskerar att slå hårt mot den biologiska mångfalden och ekosystemtjänster. Om våra naturbetesmarker försvinner kan vi inte leva upp till FN:s internationella hållbarhetsmål och våra egna svenska miljömål som vi förbundit oss att jobba mot«, skriver ett flertal forskare på SvD Debatt.