Svepet: Få ledamöter har utländsk bakgrund

Text: Redaktionen

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Underrepresentation av personer med utländsk bakgrund i riksdagen

24 procent av Sveriges befolkning har utländsk bakgrund, det vill säga är själva födda i utomlands eller att båda föräldrarna är det. I riksdagen är andelen lägre, 11,5 procent, rapporterar Ekot.

Vänsterpartiet har högst andel riksdagsledamöter med utländsk bakgrund, 32 procent. Sverigedemokraterna har lägst andel – tre procent.

Undersökning: Metoo har förändrat svenskars beteende

Cirka 65 procent av svenskarna anser att metoo-rörelsen har lett till förändringar, enligt en undersökning av Novus/SVT. Män och kvinnor tycker olika om vad som har förändrats. Nästan hälften av alla män anser att män som kränker kvinnor förändrat sitt beteende. Bland kvinnorna svarar 28 procent ja på samma fråga.

Börsen störtdyker

På torsdagsmorgonen öppnade Stockholmsbörsen med en nedgång på två procent, rapporterar Dagens Nyheter. Även resterande av Europas börser sjunker. Detta efter kursfall både i USA och Asien.

– Framförallt beror det på att den amerikanska centralbanken börjar dra åt penningpolitiken och höjer räntorna. Sedan ligger handelskonflikten mellan USA och Kina som en våt filt och spär på den oro som finns ytterligare, säger Johanna Kull, sparekonom hos Avanza, om orsakerna till börsfallen till DN.

Debatter

»Polisens begränsade resurser behöver koncentreras mer på de uppgifter som endast polisen kan lösa. Ett utvecklingsarbete med andra myndigheter pågår för att anpassa och tydliggöra framtida ansvarsfördelning. Men vi måste öka tempot«, skriver polischeferna Anders Thornberg och Mats Löfving på DN Debatt.

»Förslag från den pågående LSS-utredningen har slagit ned som en bomb i funktionshinderrörelsen. Om förslagen blir verklighet innebär det slutet för personlig assistans«, skriver företrädare för funktionshinderrörelsen på SvD Debatt.

»Alliansen kan fortsätta att existera även utan att alla fyra partier sitter i regeringen. Om jag fick en krona varje gång Aftonbladets och DNs ledarskribenter, statsvetare och andra proffstyckare dödförklarat Alliansen så hade jag varit miljonär«, skriver MUF-ordförande Benjamin Dousa på Di Debatt.