Svepet: SD värvar viktig KD-kugge

Text: Redaktionen

Bild: Bertil Ericson / TT

SD värvar Adaktussons närmaste man

Charlie Weimar, KD:s stabschef i EU-parlamentet, ansluter sig till Sverigedemokraterna. Han har tidigare varit ordförande för KDU och har varit Adaktussons närmaste man.

Hög lön = högre upp på listan

De som har en verklig chans att komma in i riksdagen i höst är de med de högsta inkomsterna, de finns nämligen högst upp på valsedlarna. Det visar en sammanställning som SCB gjort åt Ekot.

SD topp ville »rigga« regeringskansliet

Aftonbladet avslöjar en hemlig inspelning där SD-toppen ville »rigga« Regeringskansliet och hela riksdagshuset. Syftet skulle vara att inför ett SD-maktövertagande »plocka bort de tjänstemännen som motarbetar oss«, säger Jakobsson.

Kristersson mest trovärdig i ekonomisk politik  

Ulf Kristersson är segrare i en undersökning om trovärdighet i den ekonomiska politiken, genomförd av Novus på uppdrag av EFN. Stefan Löfven kommer strax bakom, medan väljarnas tilltro till de övriga partiernas ekonomiska politik i det närmaste är försumbar, enligt mätningen.

Sämst resultat får Miljöpartiet.

Och kan vara försent med reformer

 Innan nästa lågkonjunktur kan Sverige inte ha gjort de viktiga strukturreformer som behövs. Det säger Moderaternas partiledare i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

– Jag tror att man ska vara kallt inställd på att nästa gång kommer vi få uppleva snarlika saker som i 1990-talskrisen. Att vi gör förändringar i krisen, under galgen, säger han.

Lööf lyfter mest i lön

Centerpartiets Annie Lööf är den partiledare som inte sitter i regeringsställning med högst inkomst under 2017. Det visar en genomgång som Di gjort.  Ulf Kristersson som tillträdde som partiledare först i oktober 2017 går dock om Centerpartiledaren för inkomståret 2018.

S: Vi tar inte för lätt på frågan om desinformation

På torsdagsmorgonen träffade Socialdemokraternas Anders Ygeman och Peter Hultqvist pressen för partiets dagliga »pressbrief« under valspurtens upplopp, skriver Expressen. Den före detta inrikesminister bemötte Moderaternas påstående att Socialdemokraterna tagit för lätt på frågan, och moderaternas uppmaning att skicka ut korrekt information på arabiska, vilket han menar att man redan har gjort.

Debatter

Statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallstrom pekar i SvD ut fem utrikespolitiska områden som de vill utveckla.

»Sverige förlorar 73.000 jobb och 4% i bnp vid ett EU-utträde«, skriver Handelskammarens chefekonom Andreas Hatzigeorgiou på DN Debatt.

»Oberoende av det kommande valresultatet bör de politiska partierna respektera väljarnas dom och därefter pragmatiskt bilda en regering som kan ta tydligt ansvar för både kortsiktiga och strukturella reformer, så nödvändiga för industrins konkurrenskraft och därmed allas vår välfärd«, skriver Volvo Cars koncernchef Håkan Samuelsson på DI Debatt.