Törstiga sverigedemokrater

Text:

Sverigedemokraten Oscar Sjöstedt var på nazistorganisationen Gula korsets konsert 2005. Det har han medgett. Men att det skulle vara heilande nassar som uppträdde på scen det hade han ingen aning om. Dessutom var han ju berusad.

Det är inte första gången den ursäkten hörs från en krisande sverigedemokrat.

En gång ertappades någon på bild när hon städade med ett hakkors runt armen. Kunde inte hon rå för, hon var ju full. En annan gång var det en som kallade mörkhyade personer för »satans jävla aphelveten« på Facebook. I intervjuer hävdade han att det antagligen var någon annan som skrivit. Och var det han själv så var han nog – full.

Mönstret går igen i boken »Bevara Sverige svenskt«. Där berättar SD-företrädare för Expressenjournalisten David Baas att krökandet inom Sverigedemokraterna inte sällan används som ursäkt för dåligt beteende.

– I många partier skulle fyllan vara en försvårande omständighet och inte en ursäkt att ha betett sig som en idiot, säger en partiföreträdare till Baas.

Han som hatade mörkhyade på Facebook var riksdagsledamoten Markus Wiechel. Men trots nolltoleransen mot rasism fick han behålla sin plats i partiet. Det lär Oscar Sjöstedt också få göra. Jimmie Åkesson har i ett brev till partimedlemmarna kallat uppgifterna för lögn och förtal. Även gruppledaren Mattias Karlsson ställer sig bakom Sjöstedts version om att han inte visste vilken typ av konsert det var, och att han lämnade lokalen så fort han insåg att det var nazister på scen. Dessutom var han ju »kraftigt berusad«.

Om något skulle vara felaktigt i denna artikel kan jag inte hållas ansvarig. Om det ens var jag som skrev det var jag antagligen full.