1918. 1968. Och hur blir det med 2018?

Text:

Vissa år kastar långa skuggor. I förra årets sista månad firade Finland hundraårsminnet av sin självständighet. Om ett par veckor minns Finland i stället början av det nästan halvårslånga, oförsonliga kriget mellan röda och vita. Det är fortfarande ett plågsamt arv i Finland. Gruffet är i gång om marskalk Mannerheim. Erfarenheten 1918 är också ett skäl till att verklighetens allvar alltid verkar stå ett steg närmare finländarna än svenskarna.

Det är i år också hundra år sedan det första världskriget äntligen tog slut. Eller, mer exakt, hundra år sedan krigshandlingarna under första världskriget upphörde, för arvet efter första världskriget – skuggorna av krigsåren – skapades i stor utsträckning efter att vapnen hade lagts ner.Tolkningen av fredsvillkoren. Minnet av slakten i skyttegravarna. Luckorna efter de döda, som inte bara kom att prägla en generation, utan hela samhällen. Inget blev sig riktigt likt efter 1918.

Ur skuggorna från 1918 trädde ett nytt världskrig fram. Och i skuggan av den besynnerliga, bipolära, chockskadade värld som kom ur det kriget, föddes revolutionsåret 1968, för femtio år sedan i år.

Ett verkligt försök att erövra frihet utspelades i Prag 1968. Det slogs ner av sovjetisk vapenmakt. Skuggorna av 1968 kom i stället att kastas från Paris. Majrevolten och dess utlöpare runt om i västvärlden var grumligare, både till tanke och syfte, än Pragvåren. Men självbilden bland dem som deltog var stark. Mytbildningen kom att bli en kulturell och politisk kraft att räkna med i ett par decennier. I svensk politik definierade sig en hel generation – både höger och vänster – utifrån »68«.

Antingen var det då allting började, eller så var det då allt elände började.

Vad är det för år vi har nu, femtio år senare? En plattform för att blicka bakåt? Eller ett år som kommer att kasta en lång skugga framåt?

Det är valår i Sverige, i en ny, tripolär partiverklighet. USA har en president som ingen sett maken till. EU är på väg att spricka. Ryssland bubblar av revanschism. Kina växer ekonomiskt och politiskt.

Det här året delar en hel del förutsättningar med dramatiska år som 1918 och 1968. Marken rör sig. Risken för att 2018 blir händelselöst är liten.

Text: