Anton Säll: Lägereld vid Göteborgs stadshus

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

I oroliga tider kan det vara skönt när vissa saker fortsätter på precis samma sätt som vanligt. Stora delar av det politiska Sverige har slutit borgfred i kampen mot covid-19. Göteborg gör helt väntat precis tvärtom och startar inbördeskrig i stadshuset.

Lokalpolitikerna i Göteborg visade att det inte är någon slump att närmare hälften av alla deltagare i Paradise Hotel de senaste åren kommit från Västkusten. Deras förmåga att skapa drama och konflikter är unik i sitt slag. Stockholmarna skulle aldrig kunna skapa en så infekterad konflikt om ett paket som i stort sett alla partier sakpolitiskt var överens om.

Allt började med ett kommunalt coronapaket. Alliansen tog initiativ till coronaförhandlingar med samtliga partier. Sverigedemokraterna var inte välkomna. Deras närvaro försvårade, enligt ett reportage i GP, för brett politiskt samarbete, vilket fick Demokraterna att lämna samtalen i protest.

Bråket fortsatte i en vecka. Moderaterna bråkade med Miljöpartiet och Vänstern om vem som först hade kommit på att näringsidkare borde få sälja sina varor ute på trottoaren under krisen. Demokraterna var arga på att inte Sverigedemokraterna fick vara med och på att Alliansen strulade. Centerpartiet var arga på formalia och Vänster-partiet var arga på allihop förutom på MP och Fi.

En dryg vecka senare röstade alla partier till slut för coronauppgörelsen under spektakulära former. Jörgen Fogelklou (SD) dök upp i munskydd och röstade ja trots att han var »fruktansvärt irriterad«. Demokraterna var arga på hur Alliansen och S »hållit på«. Moderaterna var arga på att ingen samarbetade med dem på rätt sätt.

Eskaleringen är både imponerande och viktig för Sverige. I en svår tid behöver vi en lägereld att samlas runt. Att lägerelden i det här fallet skulle vara Göteborgs stadshus i full låga var kanske inte helt oväntat.

Text:

Toppbild: TT