”Att du är förolämpad betyder inte att du har rätt”

"Känner mig fortfarande illa till mods över örfilen. Drar mig till minnes skådespelaren Ricky Gervais utspel, han som under sitt värdskap på Golden Globe-galorna satte en ära i att skända så många kändisar som möjligt."

Text:

Toppbild: Skärmavbild youtube

Toppbild: Skärmavbild youtube

Söndag 27/3

Promenerar med hunden på den nedlagda banvallen mellan Djursholm och Stocksund. Kommunen har satt upp stationsskyltar vid de tidigare hållplatserna, en bit av Danderyds gamla kulturarv får nytt liv. Flanerar förbi den stora vita sekelskiftesvillan som renoverats och rustats upp i närmare två år. Huset tronar tyst i sin korsning. Myllret av byggnadsarbetare och ekot av hammarslag har upphört. Jag är kvicktänkt. Inser att det måste röra sig om ryska gästarbetare som tvingats vända hem på grund av kriget i Ukraina.

Några hundra meter längre fram på promenaden slår det mig: Det är söndag och vilodag.

Känner mig inte längre lika kvicktänkt.

***

Måndag 28/3

Ett ärende tar mig in till huvudstaden. Kör ner i ett parkeringsgarage vid Stureplan.

— Om du betalar för tvätt står bilen gratis, säger mannen i parkeringsluckan.

Jag betalar femhundra kronor och är osäker på om jag blivit lurad. Men bilen skiner blank och fin efteråt. Jag hade glömt att under den grå smutsen döljer sig blänkande lack i duvblått.

På Fältöversten ramlar jag nästan in i en herre i övre medelåldern.

— Nu gick du i egna tankar, säger han.

Sanningen är att jag inte känner igen honom. Han har gjort det stora lyftet. Svagt uppspärrade ögonglober som på en skräckslagen ko, onaturligt frammejslade kindknotor över insjunkna kinder. Om ett halvår är han förhoppningsvis åter sitt välhängda gamla jag – men inte just i stunden.

Beslutar mig för att avvakta med mitt kalkonhäng.

***

Tisdag 29/3

Och nu har Will Smith sent omsider bett Chris Rock om ursäkt. Chris som borde ha varit den förste han vände sig till.

Känner mig fortfarande illa till mods över örfilen. Drar mig till minnes skådespelaren Ricky Gervais utspel på Twitter, han som under sitt värdskap på Golden Globe-galorna satte en ära i att skända så många kändisar som möjligt: ”Bara för att du känner dig förolämpad betyder det inte att du har rätt”.

Exakt.

***

Onsdag 30/3

Generalsekreteraren för World Animal Protection skickar mail. Han vill att jag via en penninggåva ska rädda björnen Barik och vargen Elza från en cirkus i Ukraina till ett mindre riskfyllt liv i björnvänliga reservatet Libearty i Rumänien.

Först fnyser jag högt. Bidrag till flyktingbarn i Ukraina via SOS Barnbyar eller UNICEF är långt viktigare än en slant till cirkusbjörnar.

Eller?

Begreppet ”djurrätt” innebär enligt Wikipedia att djur är moraliskt relevanta och deras grundläggande intressen ska åtnjuta samma respekt som människors intressen.

Livet synes aldrig vara svart eller vitt.

***

Torsdag 31/3

Finns det någon myndighetsperson eller styrelseledamot idag som inte rör sig i lögnens utkanter?

Läser i tidningen om ryske vice försvarsministern som förkunnar att man kommer att ”minska sina insatser runt huvudstaden”. I nästa stund regnar bomberna över Kiev.

Bläddrar i näringslivdelen: ”Betalade Ericsson verkligen ut mutor till IS-terrorister?” undrar delägarna på stämman. Styrelsen nekas ansvarsfrihet. Ingen avgår.

Och hur ligger det nu till med en fjärde dos vaccin mot Covid/Omikron?  

I veckan rekommenderade amerikanska Food and Drug Administration ännu en ”booster” — för personer över femtio. För bara ett halvår sedan gällde två sprutor plus ”booster”. Därefter var man skyddad in i evigheten?

Till sist: varför gick Folkhälsomyndigheten ut med information om att Anders Tegnell fått en experttjänst på WHO — som ingen på WHO kände till?

Jag drar mig till minnes skotske författaren Sir Walter Scott episka rader:

Oh what a tangled web we weave,

when first we practice to deceive”.

***

Text:

Toppbild: Skärmavbild youtube