Brutal tango nuevo i tunnelbanan

Biljettpriserna i Buenos Aires tunnelbana har ökat med 360 procent.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

När morgonpendlarna i Argentinas huvudstad Buenos Aires häromveckan upptäckte att en enkelbiljett i tunnelbanan inte längre kostade 125 pesos utan 574 (cirka 7 svenska kronor), en ökning med 360 procent, fick många en chock. Det var tredje gången i år som biljettpriserna i tunnelbanan ökade. Strax före årsskiftet kostade en enkelbiljett bara 80 pesos, en knapp krona. Billigt både före och efter prishöjningarna, kan man tycka, men en argentinsk medellön är 4 700 kronor i månaden. 

Prisökningarna i kollektivtrafiken är en del av "åtstramningspolitiken" som Argentinas nyligen tillträdde president, ultralibertarianen Javier Milei infört. Den innebär bland annat minskat stöd till statliga företag och subventioner. 

Syftet med åtstramningarna är att återuppbygga landets trovärdighet hos utländska investerare och att få bukt med landets "hyperinflation" som årligen legat på 289 procent och därmed är en av världens högsta. Samtidigt menar Mileis kritiker att det snarare rör sig om ett "radikalt frimarknadsexperiment" och att den nya politiken slår mot de i samhället som redan ligger ner.

Återstår att se om Mileis politiska ambitioner kommer ta Argentina ur krisen. IMF förväntar sig att Argentinas BNP kommer minska med 2,8 procent i år.

Buenos Aires tunnelbanesystem – ett av de första i världen – var en symbol för stadens och landets rikedom och överflöd i början av 1900-talet. Nu klirrar biljettkassorna in en tango med allt hårdare förning.

Text:

Toppbild: TT