David Eberhard: Alla partier torde hitta något korn i dagens kriser att glädjas åt

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Covid 19 sprider sig över jorden och orsakar lätt panik. Människor hamstrar mat så att butikshyllorna står tomma. Det borde få Miljöpartiet att känna sig nöjt. Partiet vill ju gärna att vi ska gå tillbaka till ett sundare och mer närodlat liv. Om man bara utgår från utbudet på butikshyllorna så kan man konstatera att närmare 1800-talet har Sverige inte varit sedan … ja, 1800-talet.

Kanske kan det leda till lite mindre global handel. Eller importförbud: en våt dröm. Det kan, med lite tur, skjutsa oss ännu längre tillbaka i historien. Lägg till flygskam och SAS-reklam, så kan vi nog sabotera hela den västerländska ekonomin och därmed slippa en massa problem.

LÄS OCKSÅ: David Eberhard: Konspirationsteorier är okej, om de stannar på kammaren

Det var stabsläge på Södersjukhuset i Stockholm redan innan viruset nådde Sverige. Där brukar det i och för sig alltid vara kaos, bland annat eftersom pengarna till vården i första hand måste gå till att finansiera administratörer och blankettvändare som ger läkarna andra viktiga uppgifter än sjukvård att utföra. Det är därför läkare i Sverige träffar färre patienter per dag än läkare någon annanstans i EU.

Men inget ont som inte har något gott med sig. Kanske kan viruset lösa de ständiga överbeläggningarna, eftersom alla de som inte har på akuten att göra, men som i vanliga fall ändå söker sig dit, väljer att stanna hemma. Risken för smitta inom sjukvården kommer att bedömas som hög framöver. Sådant gillar Liberalerna. Då blir det äntligen husläkarreform på riktigt.

Såväl nationalister som globalister jublar också. Gränser stängs för att hindra virus, andra öppnas för migranter.

Turkiet har tröttnat på att vara grindvakt, så tjänsten är ledig. Moderaternas partiledare sökte omedelbart jobbet, för att visa att partiet menar allvar med att ha släppt Reinfeldts migrationsöverenskommelse. Sådant värmer Sverigedemokraterna, som ändå inte är särskilt oroliga för att gamla moderater ska migrera tillbaka till Moderaterna. Det har svajat för mycket.

LÄS OCKSÅ: David Eberhard: Varför måste »alla andra« skyddas från sin egen dumhet?

Det retar däremot Centerns ungdomsförbund, som gärna öppnar gränsen. Fast irritationen är ganska liten, eftersom de snabbt i och med detta kan visa hur goda och fina de är. Nästan som miljöpartister faktiskt. För gränser finns ju inte. Det har covid-19 visat. Vi kan ta emot alla. Som Tom Petty sjunger på min Spotify när jag skriver det här: »The sky is the limit.«

Vänsterpartiet känner också vind i seglen. Nu är det guldläge att visa att vi alla är lika och att allt som kommit med migrationen egentligen alltid funnits i Sverige. Sverige som för övrigt – det har vi lärt av SAS reklamfilm – aldrig bidragit med någonting alls och någon svensk kultur har ändå aldrig funnits. Det enda ursvenska är barbariet. Eller hur var det?

Så när Joakim Lamotte åker ut i förorten och glömmer att ta av sig skyddsvästen när han spelar in tv, kan en enad vänster håna honom. För han lever inte farligt alls. Det var värre på vikinga­tiden! Och är det någon kriminell som stjäl hans utrustning får han skylla sig själv.

När vänsterdebattörer raljerar så blir nog även Kristdemokraterna glada. För maken till sunkiga värderingar har man väl aldrig hört talas om. Och vad behövs då, om inte lite hederlig kristdemokratisk hyfs och gammaldags rekorderlighet.   

Så alla är nöjda. Faktiskt även Socialdemokraterna. De får visserligen inte igenom sin politik, deras opinionssiffror är lägre än någonsin, kriminella gäng sliter sönder samhället, vården krackelerar och en pandemi står för dörren, tillsammans med en ny befarad migrantkris, uppluckrad las och plastskatt.

Men de får åtminstone regera.

Läs alla krönikor av David Eberhard här!

Text:

Toppbild: TT