Det bästa med Skåne är Danmark

Danskarna har blivit bättre än vi svenskar på det mesta.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Numera tillbringar jag några veckor i Skåne varje sommar. Det bästa med vistelsen är undantagslöst besöken över sundet. Kärleken till grannlandet har jag sedan mormor tog med mig till Köpenhamn en påsk. Hon måste ha fått resan till sista-minuten-pris för vi bodde på avigsidan av Hovedbanegaarden, åtminstone på den tiden ett tillhåll för strippklubbar, pundare och gatflickor. Vi anlände sent på kvällen och mormor, som var pryd men inte naiv, blev betänksam när hon upptäckte att nattportieren var beväpnad och att hotellet hyrde ut rum per timme.

För en tioårig grabb från Nacka öppnade sig hursomhelst en ny värld. Och med det menar jag inte primärt synderna – även om de i stort också varit okända för mig – utan Tivoli, Nyhavn, Strøget, smørrrebrød, kransekage och is med flødeboller. Några år senare tillbringade jag och några lumparkompisar ett oförglömligt dygn i den danska huvudstaden på absintbarer, nattklubbar och i Christiania, såklart. Därefter har det som sagt blivit många återseenden, var gång med nya upptäckter.

Fast det jag tog med mig nu senast är inget kärt minne. Som Daniel Suhonen konstaterar har Danmark blivit så dyrt för oss svenskar att det naggar upplevelsen i kanten. Varför? Ja, man kan sammanfatta analysen med att danskarna – trots ett sämre utgångsläge när det gäller naturresurser – har blivit bättre än vi svenskar på det mesta. Samt att de ganska små men viktiga kulturskillnaderna mellan länderna verkar till deras fördel. Ni minns väl vad han sa, Ernst-Hugo Järegård? Danskjävlar!

Även inom asyl- och migrationspolitiken ligger Danmark som bekant före i spåret. Föreläsaren och poddaren Omar Makram som fick uppehållstillstånd här 2017 efter ett Youtube-klipp där han skändade koranen – säger att Sverige redan har tagit emot sin beskärda del och därför bör sträva efter att bli det minst attraktiva landet för flyktingar att söka sig till just nu. Om man inte visste bättre kunde man tro att Makram var dansk.

***

Text:

Toppbild: TT