Du vet själv att du snackar skit, Ådahl

Om partiet är livrädda för Vänsterpartiet är agerandet begripligt. Men det är ni ju inte, skriver Daniel Suhonen.

Text: Daniel Suhonen

Toppbild: Henrik Montgomery/TT

Toppbild: Henrik Montgomery/TT

Kanske hade han rikets just då taskigaste uppdrag där i onsdags kväll, centerpartisten Martin Ådahl. Det måste man ändå ge honom, där han stektes levande som en metmask på en solvarm plåt i Aktuelltsändningen. Han åmade sig. Till slut nästan låg han ner i pulpeten medan journalisten med enkla frågor punkterade hans argumentation.

Hela tiden leende, hela tiden det där leendet.

Han har i alla fall tjockt hår, sa sambon som vaknat till i soffan. Ja, men argumentationen var tunnare än vanligt. Martin Ådahl, tidigare mest känd för att ha förstört Arbetsförmedlingen. Hasse Alfredsson hade gjort en utmärkt Martin Ådahl om han fått vara i livet och centerextremisten Martin Lindeman återuppstått, kanske på Scalarevyn.

ÅDAAHL SATT DÄR OCH SNACKADE GOJA. Och han visste det själv. Centerpartiet hade denna svarta onsdag totalt fuckat upp riksdagen. De hade dessutom gett Sverigedemokraterna sitt största inflytande ”sedan partiets bildande” enligt Sd själva.

Nejdå, en total missuppfattning, sa Ådahl. Hela tiden leende. Halvliggande i pulpeten, men leende.

Samma dag hade Centern släppt fram Magdalena Andersson som statsminister. Det var uppenbart för alla att Magdalena Andersson var tvungen att förhandla med Vänsterpartiet, eftersom V är en väsentlig del av regeringsunderlaget. Centern lade i statsministeromröstningen ned sina röster. Enligt Annie Lööf var det att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.

Några timmar senare lade Centern återigen ned sina röster och släppte fram högerbudgeten som förhandlats med Sverigedemokraterna. Exakt samma agerande. Ändå försökte Centern förklara att detta inte var att släppa fram SD:s budget. Vilket det var.

Grundproblemen här är två.

DET FÖRSTA RÖR DET falska påståendet att Centern likställer Vänsterpartiet med Sverigedemokraterna. De säger att extremerna skall hållas utanför. Men det är en retorisk figur. Egentligen är det struntprat.

Centern må tycka genuint illa om Vänsterpartiets skatte- och fördelningspolitik, men Centern är inte existentiellt rädda för att dagens Vänsterparti skall omkullkasta den demokratiska ordningen eller förändra grundlagar eller krossa yttrandefriheten. Inte ens om partiet fick egen majoritet. Den rädslan har C, vad jag förstår, för Sverigedemokraterna.

Skillnaden är på allvar eller borde vara på allvar, men den skrattas bort av Ådahl och Lööf. När det verkligen gällde lät man Sd få stort inflytande. Och man bara låtsas att man har samma syn på Vänsterpartiet.

GOOGLAR MAN JONAS SJÖSTEDT” + ”ANNIE LÖÖF” får man som första träff en varm videohälsning från Annie Lööf till Jonas Sjöstedt. Hon hyllar sin favoritmotståndare. Annie Lööf och Jonas Sjöstedt åkte på duellturnéer som drog fulla hus under flera år. I klippet, gjort för ett år sedan, gullar hon öppet med sin roliga kompis, Vänsterns ledare.

Så gör man knappast med människor man är rädd för och som hotar demokratin.

Personkemin är kanske sämre med Nooshi Dagostar, men jag har inte uppfattat någon extremistisk förvandling av Vänsterpartiet. Däremot har partiet betonat att de vill ha inflytande för att stödja en regering som är beroende av deras stöd. Exakt det Annie Lööf gör hela tiden.

Men medan Vänsterpartiet och Miljöpartiet och Socialdemokraterna accepterar fundamenta — att de tre behöver Centerpartiet för att skapa en regering och en politik där Sd hålls utanför inflytande — accepterar inte Centerpartiet de andra partierna som behövs för detta.

Vore de livrädda för Vänsterpartiet vore det begripligt, men det är de ju inte. Det är en lögn. Den centerlögnen gör att det politiska språket och det politiska arbetet i riksdagen ruttnar. Den är farlig på riktigt.

DET ANDRA PROBLEMET är att detta skitsnack förminskar det reella hot som Sverigedemokraterna utgör, om de får stort inflytande över en regering. Centern försvagar det möjliga motstånd som finns, den folkfront som kan stå mot Sd-blocket i valet, genom att obstruera en regeringsbildning, fälla en regering de stött och dess budget.

Man gav Sverigedemokraterna sin största seger någonsin. Man gjorde det med trams.

Centerns löjliga falskspel synas också av de 22 kommuner där C och V bägge ingår gemensamma kommunstyren. Eller i Gävleborgs län där C tillsammans med S, V och MP styr regionen. Inte heller där verkar dagens vänsterparti utgöra ett hot mot lagen, ordningen och demokratin.

Annie Lööf skulle aldrig åka på Folkparksturné med Mattias Karlsson, Jimmie Åkesson eller Richard Jomshof.

DET ÄR DÄRFÖR MARTIN ÅDAHL ler så förtvivlat. Vad skulle han annars göra?

Text: Daniel Suhonen

Toppbild: Henrik Montgomery/TT