Fokus ger röst åt skolans blygaste – släpp orienterarna fria!

Ge folket chansen att få följa en karta i skogen.

Text:

Toppbild: Ulf Palm/TT

Toppbild: Ulf Palm/TT

Missnöjet kring restriktionerna ökar i samhället. Jonas Gardell har slickat såren efter den massiva kritiken han fick förra hösten när han krävde ett slutdatum för pandemin och skrev i veckan i Expressen att restriktionerna hotar demokratin, något som blev tydligt när ingen kan vara ute och demonstrera mot byggplanerna i parken som ligger i närheten av hans bostad.

Krögarna har skramlat med sina kastruller och fått Sverige med sig. Fotbollsfansen har fyllt ett köpcenter för att visa på absurditeten i att de får stå där, men inte på arenan 100 meter bort som rymmer 50 000 personer.

Många har tröttnat på de tuffa reglerna. Men en grupp hörs fortfarande inte, trots att de har mer rätt i sak än någon av de andra inblandade.

Jag pratar så klart om orienterarna.

När breda restriktioner sattes in mot vuxenidrotten drabbades orienteringen på samma sätt som resten av Idrottssverige. Tävlingar förbjöds, träningar på seniornivå begränsades och verksamheten fick sättas på paus. Detta trots att orientering eventuellt är den minst smittspridande sporten i hela västvärlden. Mellan varje utövare finns det ofta flera hundra meters avstånd och lika många träd – droppsmittan har ingen chans. Någon trängsel vid kontrollerna är det inte tal om, man kan sprida ut de tävlande vid start ännu mer.

Det är tillåtet att följa en karta i skogen, men inte om man tävlar när man gör det.

Ändå bryr sig ingen om deras sak. Förbundet har försökt lobba, men ingen blir tillräckligt upprörd. Orienterarna lyckas inte göra sin röst hörd och har framfört sin kritik, enligt regelverket, både på sin hemsida och via remisser till Folkhälsomyndigheten. Ingenting händer. Det är fortfarande förbjudet att organisera ett motionslopp för fler än åtta personer, även om man tävlar i ett skogsområde lika stort som Gamla stan.

Vi minns alla orienterarna i skolan. Det var inte skolans häftigaste ungar som gillade att springa efter karta i skogen. De är för blyga för att själva säga det, så jag gör det åt dem. Statsminister Stefan Löfven: det räcker nu. Släpp orienterarna fria.

Text:

Toppbild: Ulf Palm/TT