Förlåtelsen är inte oändlig

Text:

Toppbild: Erland vinberg/TT

Toppbild: Erland vinberg/TT

Vi kan ju inte säga att för att du gjort ett felaktigt val så har du inte rätt att komma tillbaka och leva i vårt samhälle«, säger Anna Sjöstrand, kommunal samordnare mot våldsbejakande extremism i Lund. Sjöstrand intervjuas i Sveriges radio med anledning av den »utmaning« som återvändare från jihadistiska terrorgrupper innebär för vårt samhälle. Enligt SR har ungefär 140 svenskar återvänt till Sverige efter att ha anslutit sig till våldsbejakande grupper i Syrien och Irak. Kanske blev det lite väl hett om öronen ett tag? Kanske har de här »återvändarna« fått sina behov av spänning och våldsutövning tillfredsställda nu? Då är det ju tryggt att veta att moder Sveas famn står vidöppen. När den förlorade sonen återvänder slaktas alla gödda kalvar. Tak över huvudet, skuldsanering, körkort och utbildning garanteras den före detta terroristen.

Förlåtelse är en kristen dygd som genomsyrar vårt samhälle mer än något annat kristet bud. Hedra våra föräldrar slutade vi med på 1960-talet. Att ha begär till din nästas hustru ger bara lite extra krydda i ett stagnerat äktenskap – logga in på valfri otrohetssajt och välj bara. Stölder har polisen inte resurser att utreda längre och det finns ju alltid förklaringar till att någon slår ihjäl någon annan.

»Vem vet vad den här stackars killen gått igenom?« som rikspolischefen så inkännande (och förlåtande) säger. Du kan alltså lugnt ha begär till din nästas partner och egendom, stoppa in gamla mamma på något hem någonstans för att sedan glömma bort henne – och häda Gud? Det har Sveriges största kristna samfund gjort till en dygd.

Nej, ingenting är heligt, blott detta: »Hata synden, inte syndaren«, som Augustinus skriver. Glöm, förlåt och skyl över. Det låter ju fint och vackert och liksom medmänskligt – men hur vackert och medmänskligt är det utifrån offrets perspektiv? Är deltagandet i mord, våldtäkter och etnisk rensning verkligen »ett felaktigt val?«. Med tanke på hur Islamiska statens rekryteringsmaterial ser ut – flott filmade orgier i tortyr och blodbad till ett soundtrack av nymedeltida musik à la Vangelis – är det mycket svårt att tro att någon hamnar i en islamistisk terroristcell av misstag.

Hur blev svenska tjänstemän mer kristeliga än Jesus själv? Jesus uppmanar oss att förlåta sjuttio gånger sju gånger, vilket blir exakt 490 gånger. Sedan är det slut. Sedan kommer domen. Den fyrahundranittioförsta gången går det åt helvete.

Text:

Toppbild: Erland vinberg/TT