Gud garvar åt Sveriges radio

Nu får vi räkna med fler ängsliga talk-shower när Sveriges radio lägger ned "Radioföljetongen" och "Människor och tro".

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Beskedet att Sveriges Radio skrotar de två klassikerna ”Radioföljetongen” och ”Människor och tro” har mötts med de förväntade reaktionerna. De vanliga rösterna. En och annan ortodox libertarian som i varje nedläggning av någon om än så obskyr del av public service välkomnar att det man ser som den statliga överhetens antenner försvinner från den publika sfären. En grupp renodlat nyliberala, som inte ser någon som helst allmän nytta med något som inte inbringar pengar. Kanske utbringades en och annan skål i dessa sällskap när SR meddelade att beslutet att lägga ner programmen är en del i Sveriges Radios besparingspaket. Upp emot 250 miljoner kronor per år ska sparas in.  

För SR är beslutet utan risker. Upprörda demonstranter kommer inte att samlas utanför SR-chefen Nina Glans kontorsfönster. I Sverige finns fler som brinner för att gå ut på gatorna och utropa stöd för Hamas än som höjer rösten för att i en av de gemensamt finansierade etermediekanalerna bevara ett lågmält program om religion, och ett litteraturprogram som i centrum sätter verket – inte författaren, priserna, fenomenet eller spekulationerna. Ett program som i allmänhetens tjänst tar bildningsuppdraget på allvar.  ”Människor och tro” har sänts sedan 1970. ”Radioföljetongen” startade 1939.  

Vi får ta för givet att Sveriges radio har utrett det hela. Och kommit fram till att det är såhär vi vill ha det. Inget prat om Gud eller tro. Inga romaner från 1800-talet. Mer av nuet. Räkna med fler ängsliga talk-shower och att Sommar och vinter i P1 får sällskap av vår- och höstkusiner med samma pratskara.  

Hoppas Gud skrattar åt oss i sin himmel. 

***

Text:

Toppbild: TT