Damernas mognad och herrarnas omognad

Herrfotbollens ledarstil och jargong som symbiotisk faktor bakom huliganismen på läktarna blir allt svårare att blunda för.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Hammarby reste i lördags till Norrköping för att ta SM-guld i fotboll i sällskap av det största bortafölje som damallsvenskan skådat. Minst sextusen fans fyllde en läktarsektion. Grönvita flaggor och sånger ackompanjerade såväl Madelen Janogys två vackra fullträffar som nervositeten i slutet. Men ”Söderbönorna” fick till slut fira att de varit bäst i Sverige i år. Publiklagets seger beskrevs som en triumf för svensk damfotboll och bidrog till att damallsvenskan lockade 22 procent fler betalande åskådare i år jämför med fjolåret. 

Dagen efter var det herrarnas tur. Malmös ljusblå hemmapågar tryckte från straffpunkten in ett segermål som förde ner serieledaren Elfsborg från förstaplatsen. Packat på läktarna. Men här präglades supporterkulturen av aggressivitet och huliganer. I halvtid eldade Elfsborgsfansen upp skyddsnätet bakom målet. Malmös anhängare tände bengaler och satte igång brandlarmen. Matchen försenades i en timma. 

Uppsluppet och lekfullt bland damernas supportrar – stridslystet och hotfullt bland herrarnas. En slump? Knappast. Malmös tränare Rydström gav sitt bifall till bengalbrännarna efteråt: ”På något sätt får man ännu mer för pengarna... atmosfären som våra supportrar skapar är det jag fokuserar på ”. Söderbönornas tränare Pablo Piniones Arce pratade om nervositet och hur imponerad han var av sina spelare. 

Herrfotbollens ledarstil och jargong som symbiotisk faktor bakom huliganismen på läktarna blir allt svårare att blunda för. 

***

Text:

Toppbild: TT