Lärare sexanklagade sig själv

Vill du tjäna pengar? Sprid anklagelser om dig själv.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

I somras sökte en 47-årig man ett jobb som lärarvikarie på en högstadieskola i Sandvikens kommun. Han fick tjänsten men det dröjde inte länge förrän grova anklagelser mot mannen, ofta av sexuell karaktär, kom till kommunens kännedom, skriver Sveriges Television .

Flera individer ska ha hört av sig och det handlade bland annat om den nyanställda lärarens förflutna som ledare på ett konfirmationsläger – ingen rolig historia. Kommunen fick höra att han “supit sig redlös” och att han ska ha “slagit ner prästen”. Till råga på allt fick de även veta att han haft; “högljutt sex intill rummet där konfirmanderna sov”. Sandvikens kommun reagerade och ville göra sig av med honom illa kvickt och betalade ut 170 000 kronor till 47-åringen vilket motsvarar fem månadslöner. Men det var något som inte stod rätt till.  

– I slutet av augusti fick vi information om en annan kommun som drabbats av en liknande händelse. Vi kände igen oss och började misstänka att det kunde röra sig om någon form av bedrägeri, berättade Minna Holmqvist, skolchef i Sandvikens kommun, för SVT. 

Fallen var identiska och det framkommer att läraren under en kort period köpts ut av kommunerna Mellerud och Kungälv. Med Sandviken rör det sig om sammanlagt 328 000 kronor som betalats ut till mannen. I slutändan var det alltså bara gammal hederlig hittepå, för bra för att vara sant. Mailen med anklagelserna kom från 47-åringen själv.  

Åtta kommuner inklusive Sandviken har nu polisanmält mannen och SVT Nyheter Väst har avslöjat att bedragaren sökt jobb i 31 kommuner i bara Västra Götaland och Halland.  

SVT har haft kontakt med 47-åringen som nekar till brott. 

***

Text:

Toppbild: TT