Gud har inte gjort något undantag för sommaren

Hur vore det att kolla sig i spegeln? I Venedig erbjuds guidade turer i stilens historia. Kanske något att inspireras av under sommarmånaderna.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

I Venedig erbjuder hotellet guidad tur genom trehundra år av mode och stil. Trehundra år av kläder, juveler och accessoarer … ett tittskåp bakåt i tiden, bara för dig. Och bara i Venedig, kära ni. Venedig är ett stilfullt ställe.

Gud skapade världen, med Adam och Eva och alla nakenhetens anomalier. För vad ska man säga? Om armbågar? Om knän? De är de mindre snygga inslagen i Guds skapelse. Men många vet också att innan knaprandet på kunskapens äpple, var detta inget problem. Adam och Eva visste inte att de var nakna.

Efter måltiden skulle de bli som gudar med kunskap om gott och ont. Nu visste ju Gud med största sannolikhet redan innan att de skulle sätta i sig frukten och att de sedan skulle skaffa sig kläder. Så detta att människorna skulle ut ur Paradiset och bli som gudar med kunskap om gott och ont var säkert också en del av planen.

Således önskar Gud med allra största sannolikhet att vi ska bära kläder. Det är en underbar tanke och sätter klädskaparna på en plats där de hör hemma, högt där uppe.

Men man måste ju ändå undra… Om nu människan försetts med kläder och kunskap om gott och ont, hur kan hon då envisas? Det handlar förstås om den förkättrade sommarklädseln. Eller klädsel, förresten. Vad är det för idé att avklädd är det nya påklädd?

Detta unisexsläntrande över trottoarerna i avrivna shorts, hängiga linnen, nerkippade gympadojor och bakvända kepsar sliter på åskådarnas nerver. Brister det i den gudaliknande kunskapen om gott och ont? Eller är kunskapsbristen kanske spelad – på temat ”Jag förstår att jag ser för dj-vlig ut men vad ska du göra åt det?”.

Jag skriver den här kolumnen och har valt idétraditionen att människan skapades till Guds avbild. Så hur vore det att kolla sig i spegeln? För Gud har inte gjort något undantag för sommarmånaderna, om det inte är jag som missat något.

Ni tycker att jag dragit skapelseberättelsen för långt? Men vi säger så här då: Venedig kan erbjuda guidade turer i modets och stilens historia. Det finns många platser på jorden som inte skulle kunna det, hur gärna de än skulle vilja. Omfattar intresset för historia också det faktum att människan under sin existens skapat kläder? Eller som en av kulturinstitutionerna i Venedig uttrycker saken: ”We wear culture.”

Ok, ni är ännu inte ombord på gondolen. Då säger vi så här. Ha på dig vad som helst, eller ingenting, på stranden. För alla andra ytor där okända människor vistas tillsammans gäller det att låtsas. Skapa dig en fantasivärld där det spelar roll vad andra människor tycker. Tänk dig en pjäs där ditt uppförande och utseende påverkar andra, ungefär som det är för skådespelarna på teatern.  

Ok, någon som inte gillar teater? Tänk dig en tv-serie. Du behöver inte hitta på. Den heter ”Pretend It’s a City” och när Fran Lebowitz säger det menar hon att även om du inte fattar ett enda dugg av vad som förväntas av dig, när du kommer till New York, så kan hon berätta vad som gäller. Om vi låtsas att världen är en stad så kommer vi att skapa gemensam historia. Vi kommer dessutom att vara snyggare.

Text:

Toppbild: TT