Inget kaffe utan kyssar

Text:

Toppbild: Fredrik Sandberg / TT

Toppbild: Fredrik Sandberg / TT

Man ligger där, knappt vaken, lite seg och kaffesugen. Människan som sover bredvid dig, din sambo, hustru eller make, den människa som du valt att leva med och dela säng, liv, bokhyllor och kylskåp med vänder sig mot dig, ger dig en kyss, tar ett fast tag om din stjärt och är helt uppenbart sugen på sex. Det är inte du. Du är definitivt mer sugen på kaffe än sex och längtar efter att kasta dig över morgontidningen snarare än att kasta dig över din älskade som naken trycker sig mot dig. I det läget är det läge att tänka »Why not?« och ge dig hän. Det rådet delade sexologen Helena Cewers ut till en skara ST-läkare i Malmö. Det visade sig vara oerhört provokativt. En av de 150 läkarna, Jona Elings, blev så upprörd över detta lilla tips för att få ett förhållande att fungera att hon skrev en rasande text i Arbetaren.

»Med fittan i huvudet« är den lika förtjusande som subtila rubriken på Elings rasande angrepp på Cewers. Elings framställde Cewers i ärlighetens namn tämligen oskyldiga förslag som om det handlade om att ställa upp sexuellt när som helst och var som helst för vem som helst. »Jag funderar på om kvinnor på festival också bör ställa upp på ett par fingrar i underlivet – blir inte festivalen liksom roligare för alla på så sätt; why not?« skriver Elings retoriskt. Det är, får man säga, en mycket grov förvanskning av vad Cewers faktiskt sa.

Det där med mäns och kvinnors sexualitet är minerat område. Framför allt mannens sexualitet är skambelagd i vår kultur. Den betraktas som våldsam, krävande och okänslig. Män förväntas alltid vilja, medan kvinnor förväntas vilja mindre. Därför uppmanas kvinnor ständigt och jämt att »ta för sig« medan männen förmanas att lägga band på sig, vara lyhörda och lära sig »slicka fitta« som en annan debattör, Cissi Wallin, så charmant uttryckte det i en kolumn härförleden. Det orsakade inga indignerade reaktioner. Att tvinga män till sexuella handlingar upprör ingen. Nej, när kvinnor uppmanar män att »slicka fitta« är det bara uttryck för härlig kvinnlig kaxighet.

I rättvisans namn kanske man kan tänka sig att kvinnor också skulle kunna anstränga sig lite då och då? Sexet är oftast det första som tar slut i en relation. Sedan slutar man prata, och efter det börjar man hata. Ett genomsnittligt samlag är ungefär lika långt som en hitlåt – tre minuter och trettio sekunder – och kanske kan kaffet anstå de minuterna om det kan rädda kärleken.

sdlsp4e1493-nh-3

Text:

Toppbild: Fredrik Sandberg / TT