Blir Sverige det nya Malta?

Text:

För några år sedan intervjuade jag spelbolaget Unibets grundare Anders Ström. Det blev en tidningsartikel, fast egentligen borde jag ha skrivit ett filmmanus och sålt till Hollywood.

En sån där feelgoodrulle, ni vet, »based on a true story«. Den nördige och lite mobbade killen med tjocka glasögon får i tioårsåldern grannskapets första hemdator av sin pappa.

Eftersom Data-Ström, som han kallas, inte har så många kompisar sitter han mest hemma och utvecklar ett program för spel på hästar. Det säljer han till travintresserade och tjänar sina första pengar, som han satsar på travbanan. Före 20 fyllda har han spelat ihop sin första miljon. Men alla bra filmer kräver motgångar för hjälten. Och sådana blir det.

Ström skaffar Mercedes, lever på stor fot och gör av med alla pengar han vunnit och mer därtill. Ledsen och skuldsatt tar han sig i kragen, börjar studera och startar en ny, mer avancerad travtjänst. Samtidigt växer internet fram och den it-intresserade Ström ser omedelbart potentialen.

Så i slutet av 1990-talet säljer han hästtipsfirman, flyttar till London och startar onlinespelföretaget Unibet med devisen »Av spelare, för spelare«.

I dag har Unibet bytt namn till Kindred Group och värderas till 20 miljarder kronor på börsen.

Det där blev en rätt lång omväg för att komma dit jag ville, men jag tycker berättelsen är för bra för att inte dela. Nåväl, poängen är alltså att Anders Ström var tvungen att flytta utomlands för att starta Unibet. Spel och dobbel var förbjudet i Sverige på den tiden, förutom i statens regi. Och så är det fortfarande.

Politikerna har talat länge och vackert om behovet av att skydda svenska folket mot rovgiriga utländska spelföretag. Statliga Svenska spel ska se till att spelandet här i landet bedrivs på ett ansvarsfullt sätt. Att bolaget under lång tid levererade 5 miljarder till statskassan årligen har det inte pratats lika högt om, men det har definitivt varit en faktor som har bevarat tingens ordning.

Men på senare år har konkurrensen från de utländska nätföretagen blivit så hård att politikerna inte kunnat blunda längre. Svenska spel har pressats allt hårdare och tappat lönsamhet.

Förra veckan kom utredaren Håkan Hallstedts förslag till hur spelmarknaden ska omregleras. Han vill bland annat att licensierade aktörer ska få erbjuda spel i Sverige mot att de betalar en punktskatt på 18 procent.

Under min intervju med Anders Ström pratade han om sin vision att göra Sverige till ett centrum för onlinespel i Europa. Han pekade på att här finns ett kluster av världsklass inom området. Det handlar inte bara om spelbolag utan också om företag som säljer programvara och andra tjänster till branschen. Ett tiotal bolag inom sektorn som är noterade i Sverige i dag är värda 70 miljarder kronor tillsammans. Men precis som Unibet har de huvudkontoret utomlands, varför Sverige går miste om både insyn, skatteintäkter och arbetstillfällen.

Kan det bli ändring på det nu? Flyttar det hit en uppsjö av spelföretag? Blir Sverige det nya Malta, där många av bolagen har sitt säte?

Jag tror inte det.

För även om Sverige blir mindre avvisande är det inte samma sak som att spelbolagen får det bättre här än de redan har. Dessutom är själva flytten en ganska stor sak.

Men min film får nog ändå sluta så. Den är ju trots allt bara baserad på en sann historia.

Och inget slår ett lyckligt slut.

Text: