Jag saknar »Kusin Vitamin«

Text:

Jag fick fortfarande Kalle Anka & Co läst för mig när Knut Carlqvist läste Vietnams historia. Han var aktiv i FNL-grupperna och maoistiska SKP, men framförallt aktiv i huvudet. Knut noterade att hans kamrater torgförde osanningar som passade dem. Han gjorde en lista på 15 lögner och lade fram listan för diskussion. Naturligtvis blev han utesluten.

Socialistiska Clartéförbundet slängde ut honom när det påbjöds att alla aktiva skulle skaffa sig täcknamn, för att skydda sig mot säkerhetspolisen. Den Kalle Blomkvistiga upphetsningen kittlade Knuts känsla för det löjliga. Han valde täcknamnet »Kusin Vitamin«.

Knut var mer än provokatör. Få kunde som han få Sverige att tappa byxorna, genom att kapa hängslena med ett par vassa ord. Som i den här formuleringen:

»Svenska medier har aldrig insett att deras uppgift är att hålla ögonen på staten och på makten. De tror att deras uppgift är att hålla koll på folket.«

Googlar man på citatet i dag ser man att det här och där snotts av typer som bara vill försvara sitt dåliga omdöme. Sådant händer. Särskilt i ett land där man gärna trycker rimlig men besvärande samhällskritik i knät på extremister, för att kunna strunta i den. Nu är den processen i gång igen. Nyligen försökte Expos chefredaktör Daniel Poohl klumpa ihop reportern Lasse Granestrand och folkpartisten Jasenko Selimovic med extremhögern. Det är osnyggt.

Knut Carlqvists poäng var att en försvarlig del av Sveriges journalister har tagit på sig den roll som prästen hade i det gamla bondesamhället. De vill med lite kärlek och många förmaningar se till att folket håller sig helt, rent och gudfruktigt. De räds öppen diskussion.

Det är snart sex år sedan Knut dog. Jag saknar honom.

Fall, särskilt från hög höjd, kan få magen att ila även på dem som bara är betraktare. I veckans Fokus kan ni ta del av bakgrunden till ett spektakulärt störtdyk och de möjliga konsekvenserna av ett annat. Lotta Dinkelspiel skriver om vad som försiggått i kretsen kring Swedbank och Michael Wolf, Ida Ölmedal om konsekvenserna för Karolinska Institutet av skandalen kring Paolo Macchiarini.

PS. Fokus har blivit med ekonomiblogg. Fokus på Kapitalet ger löpande fördjupning av aktuella händelser i företag och på marknader.

Text: