Jane Magnusson: Inte så listiga listor

Text: Jane Magnusson

Jag vet inte hur denna fina tidning kommer att lista vad, men i min personliga lista över årsslutets mest meningslösa listor ligger Attentions lista över de 104 mest världsberömda svenskarna på överlägsen första plats. Jag ögnar igenom tidningen i pressbutiken och ser att flera av de världsbästa svenskarna är så bra att redaktionen inte kan stava deras namn. Lite pinsamt. Så köper jag tidskriften mest för att kunna redogöra dess innehåll här och bespara er en krona eller två. Mest världsberömt bästa är Johan Renck och Jonas Åkerlund. Minst världsbäst – på plats 104 är Ingmar Bergman. Okej. Är det så det är? Spännande. Vilken totalrockad som skett under hösten.

Jag trodde Ingmar Bergman var mycket mer betydelsefull för Sverige utomlands. Mer känd och med fler viktiga långfilmer under bältet än Stakka och Åkerlund. Men om Attention – som inte kan stava till Annika von Hausswolff eller José Gonzáles – säger så så är det väl så. För varför gör annars en lista?

Så har vi tidningen Stureplan. I stället för Stockholms sexigaste män eller Sveriges snyggaste kvinnor listar de Stureplans 100 hetaste singlar. Helt okej, rättstavat – tror jag – och alla antar jag hänger på Stureplan. Prinsessan Lillian med Britt Ekland, Ebba von Sydow och Peter Wolodarski, Elisabeth Tarras-Wahlberg och Pontus Gårdinger.

Varför är alla dessa underbara männi­skor ensamma? Att största andelen singlar – 16 procent av listan – består av journalister och pr-folk måste väl betyda att de inte är heta utan snarare helt avskyvärda. I ett monogamitokigt samhälle som listar singlar hit och dit måste detta ju betyda att ingen vill ha dem?

Till Damernas Värld som listar årets kvinnor: Susanna Kallur, Inga-Lena Johansson, Erika Sunnegårdh, Christine Meltzer, Kristina Lugn, Cissi Elwin, Gunilla Pontén … massor med kvinnor som utmärkt sig år efter år i kanske 20 år men som DV valt ut just nu och gjort extra lyckliga.

Condé Nast Travellers lista på de hundra bästa hotellen i världen börjar så här: Four Seasons Bali at Sayan, Buckland Manor, Four Seasons Gresham Palace, Singita, Ebony ans boulder Logdes, Pan Pacific Mountainside m fl.

Så här ser min lista över årets bästa löpsedlar ut: 1. Här sov NakenJanne naken med naken 24-åring,

2. Madeleine anfölls av rasande pitbull och Carl Philip smygfilmade,

3. Kenny Bräck jagade kvinnor med bil inomhus, Anki 40: Jag gick ner 40 kilo,

4. Carola korsfäste Runar,

5. Tv-doktorns test i tv som tv inte visar i kväll,

6. Här slår E-Type sönder mögelhus,

7. Rekordmånga dubbelgångare nu i sommar i Vasastan, professorn: Hälften blir hjälpta,

8. Så får du Kikki stupfull på bara en timme,

9. Kikki Danielsson krossade småbarnspappas öga i bråk om lådviner, och

10. Arne Weise körde in i pappa med snoppen.

Alla skrivna med Aftonbladets och Expressens egna ord om än något justerade. Löpen finns i årets julklapp – »Expressen ljuger och Aftonbladet fantiserar« från Kartago förlag. En helt fascinerande och hysteriskt rolig sammanfattning av svensk kvällspress.

På min personliga lista över vad som får jorden att snurra har nu knark, vapen och sex fått flytta ner en smula för att ge plats åt förträngning. Förträngningslistan toppas naturligtvis av jul, därefter kommer, Gucci, Louis Vuitton och snabba bilar, sedan livsstilsmagasin med topplistor som för tankarna till annat. Vad som helst.

Text: Jane Magnusson