Janne Sundling: När statsministern föll ur min brors Ikea-soffa

Text:

Toppbild: IKEA

Toppbild: IKEA

Bodde man på 15 mils avstånd var det en evighet bort, och hemma stod för dyra och framför allt för tunga möbler som föräldrarna skaffat redan då de gifte sig. Bekantskapen med Ikea dröjde.

Så flyttade brodern till Stockholm och min kanske första upplevelse av Ikea var hans och sambons soffa med stålrör, kuddar och tyg. Inte så bärkraftig skulle det visa sig när han fick besök av en då ung kommande statsminister med sörmländska rötter. Soffan brakade helt enkelt ihop. Den blivande statsministern fann sig kravla runt på golvet.

Det blev nya inköp på varuhuset i Kungens kurva.

Tipset kom nyligen från en nättidning: Ikea har lagt ut de gamla katalogerna på nätet. Det blev en hel del möbel-retro den dagen.

70-tal: Furun tar fart. Men också stålrörskonstruktioner (se upp!) och möbler i klargrönt, orange och mörkbrunt.

80-tal: Mera pastellfärger. De få människorna på bild hade allihop Pernilla Wahlgren-frisyrer.

På 90-talet var jag själv i Älmhult och såg hur de gjorde katalogerna. Året runt byggde de miljöer för att plåtas till de kommande katalogerna, anpassade till olika marknader. Det mesta gick att återanvända i de olika länderna.

Det enda de behövde fullsortering av var soffor. På en vägg fanns soffor, bokstavligen, för hela världen. En amerikansk soffa (gärna blommig) dög inte i Europa (enfärgat).

Kanske var sofforna i mörkbrun manchester på ungdomsgården jag jobbade på i Gävle från Ikea. Jag minns inte. Men jag minns att ryggen i vitmålade stålrör lätt lossnade från spånskivebotten.

Kvaliteten har blivit enormt mycket bättre och detta skrivs inramat av Billybokhyllor som hängt med några flyttar. Men i katalogen från 1968 hittar jag en hög-effektiv arbetsplats för bara 1 578 kronor, i den konkurrenskraftiga Valutaserien i ljus ek.

»Låt ditt hem komma till liv«, står det på en nutida katalog. På ikeamuseum.com kommer däremot ditt gamla hem till liv.

Text:

Toppbild: IKEA