När nätet blir en evig karneval som driver med makten

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Den som vill sucka över den digitala stammen har många epitet att välja på, men efter den senaste tidens händelser står det alltmer klart: Det är deras värld, vi andra bara lever i den.

Det senaste exemplet på deras makt är historien om Gamestop. Den klassiska spelbutikskedjan hade befunnit sig på ett sluttande plan sedan försäljningen flyttat från butik till nätet. Wall Streets börshajar var inte sena att utnyttja tillfället och pressade aktiekursen genom att »blanka« – det vill säga satsa på att aktien skulle sjunka ytterligare.

Vad de inte anade var att ett gäng på internetsidan Reddit hade andra planer. Under ledning av användare som »Roaring Kitty« bestämde de sig för att köpa aktien för att driva upp kursen. Syftet var att klämma åt Wall Street och tjäna en hacka på köpet.

De lyckades med båda. Gamestops aktie steg från 40 till 400 dollar på ett par dagar. De som köpt aktier gjorde sig en mindre förmögenhet – »Roaring Kitty« ska ha tjänat 13 miljoner dollar – medan hedgefonder förlorade miljarder, också det i dollar.

Det är inte första gången som anonyma chattforum visat sig vara mäktigare än traditionella institutioner. I boken Kill all normies kartlägger kulturkritikern Angela Nagle forum som Reddit, 4chan och 8chan och visar hur den nihilistiska kultur som tagit form där påverkar politiken.

Trendsättarna är anarkistiskt lagda libertarianer som avskyr etablissemangets polerade yta och politiska korrekthet. De flesta är alltså varken trumpister, fascister eller alt-right – men de skrattar gärna tillsammans med dem åt memes som hånar demokrater och allt annat mainstream. Att äga libsen är en folksport i dessa forum.

Deras makt blev uppenbar när Donald Trump blev president trots att alla traditionella medier förkastade honom. För lika avskydd som han var av ledarsidorna, lika mycket älskades han av trollen. Och till sist visade sig det väga tyngre.   

Trump är numera bortvald, men chattforumen fortsätter att utöva politisk makt. Här frodas den absurda konspirationsteorin Qanon, som fått fäste bland republikanska väljare. Enligt vissa mätningar tror 30 procent av dem att det demokratiska ledarskapet är inblandade i ett satanistiskt pedofil-nätverk. Det var också i den här typen av forum som stormningen av Kapitolium planerades.

Det som har hänt är alltså att makten migrerat: från traditionella institutioner som tidningar, parlament och nu senast börsen till mer eller mindre ledarlösa chattforum.

Länge hävdade internets apostlar att det öppna nätet skulle förena människor i idealism och världsförbättrariver. När hierarkier ersattes av öppna nätverk skulle mänskligheten nå högre nivåer av demokrati. Så hette det, men så har det inte blivit. För internet visade sig mer gynnsamt för Nietzschetyper än Nelson Mandela.

På chattforumen finns ett absolut gehör för hyckleri som bitvis kan vara underhållande. Man kan trolla aktiekurser och trycka till börshajar, men inte bygga upp något eget och varaktigt. Det är en evig karneval som driver med makten och vänder upp och ner på hierarkier. Problemet är att världen utanför inte är tillräckligt stabil för att erbjuda ett motståndskraftigt alternativ.

När vi inser det fastnar skrattet i halsen.För om karnevalen blir allt är den inte längre en fest, utan en dödsdans.

Läs fler krönikor av Joel Halldorf här!

Text:

Toppbild: TT