Jon Åsberg: Alla doers har fått sin vilja igenom – vi befinner oss i en »lock down«

Det rationella är förstås att bli kvar. En räddningsexpedition skickas ut när planet saknas. Och chansen är mycket större att den hittar flygvraket än att den siktar en ensam människa på vandring genom ödemarken.

Ändå brukar runt var femte tillfrågad svara att de skulle ge sig i väg från olycksplatsen. Det beror inte på att de är mindre intelligenta än vi andra, utan på att de är doers. En sådan står inte ut med tanken på att sitta passiv och vänta på att bli räddad, i stället för att agera och försöka bli sin egen lyckas smed. Det var doers som hade länsat snabbköpet på toapapper, pasta och flytande tvål när jag kom dit i helgen för att handla (se sidan 21).  Jag känner åtminstone två personer som var och en för sig och på allvar har försökt köpa respiratorer online. Typiska doers.

Min tro är också denna: Oproportionerligt många av dem utan sakkunskaper som öst galla över Folkhälsomyndigheten och statsepidemiologen Anders Tegnell för senfärdighet och svagt ledarskap är doers. Varför testades inte alla som kom hem från Italien efter sportlovet? Varför stängdes inte gränserna tidigare? Varför är skolorna fortfarande öppna? Hur kan ni bara sitta där och titta på medan vi alla smittas och dör?

Nu har alla doers fått som de vill. Sverige och större delen av världen befinner sig i lock down.  Vad det betyder för coronavirusets framfart är oklart. Däremot är det säkert att temperaturen i den globala ekonomin faller blixtsnabbt mot absoluta nollpunkten. Det kommer inom loppet av några månader leda till att tusentals företag slås ut och att hundratusentals människor blir arbetslösa, bara i Sverige.

Hade det inte varit bättre med en aktuarisk ansats? Att tvätta händerna ofta och skydda riskgrupper så långt det går, men i övrigt hålla landet öppet? Vi hade fått lite högre dödstal under en period i ett land där ändå 300 människor avlider varje dag av andra orsaker än corona.

Om utfallet är osäkert är aktivitet att föredra framför passivitet, i en doers huvud.

Verkligheten ser inte alltid ut så.

Jon Åsberg

Chefredaktör och vd

LÄS OCKSÅ: Frågor & svar: Det här vet vi om coronaviruset (covid-19)

***

FAKTA: Coronavirus eller covid-19?

Det finns ett stort antal virus som betecknas som coronavirus. Det som är aktuellt är det som upptäcktes i Kina i slutet av 2019, och vars namn är SARS-CoV-2. I allmänhet har vi de första månaderna talat om coronaviruset. Men sjukdomen som själva viruset ger upphov till har fått det officiella namnet covid-19, enligt beslut av världshälsoorganisationen WHO. Covid-19 står för coronavirus disease 2019.

Text:

Toppbild: Tor Johnsson