Jon Åsberg: Dags för rikspolischefen att tala ur skägget

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Det kom ett pressmeddelande från rikspolischef Anders Thornberg. »Våldsutvecklingen är synnerligen allvarlig« löd rubriken. Man kan bara hålla med. Nya gangstermord och skjutningar på flera håll. Kriminella ligor som konfererar i fullt dagsljus på Göteborgs flottaste hotell och som tar över delar av staden med vägspärrar. Upplopp i Malmö. Mord på en 12-årig flicka i Botkyrka. Etcetera.

Releasen väckte viss uppmärksamhet. Horden på sociala medier satt plikttroget upp och red ut. Thornberg intervjuades av SVT, flera ledarsidor tog upp saken. Polischefens »unika vädjan är ett rikslarm« skrev Dagens Industri.

Ifall du själv knöt näven i fickan och tänkte: »Nu får det vara nog!« så är du inte ensam. Vi är åtminstone två. Dessvärre måste jag genast göra alla hoppfulla besvikna. Inget kommer att hända. Det vet jag därför att rikspolischefen har sagt samma sak förr. Bland annat för två år sedan i ett långt brev till regeringen. Det resulterade i stort sett inte i någonting. Man kan undra om mottagaren ens förstod innehållet. »Vi såg det inte komma«, sa ju statsministern i tv ett år senare. Och justitieminister Morgan Johansson brukar hänvisa till att utredningar har tillsatts och att »vi burar in fler än någonsin« (ett yttrande som tidskriften Kvartal för övrigt vederlagt) när han får frågor om hur våldsutvecklingen ska brytas. Som om jobbet redan vore gjort.

Ett annat problem är att de ansvariga alltjämt tycks livrädda för att koppla gängkriminaliteten till asyl- och migrationspolitiken. I stället för att vädja till politikerna om en stramare invandringspolitik antyder rikspolischefen – nu liksom tidigare – en sådan önskan genom att säga att samhället behöver kraftsamla »så att det inte fylls på och att fler unga män rekryteras in i kriminalitet«. Tala ur skägget, karl!

Men även om jag får fel och det blir fart på riksdag och regering för att vända utvecklingen så ser landets framtid dyster ut. I en intervju med Fokus reporter Mats Holm förklarar juridikprofessorn Bo Wennström varför svensk lagstiftning är unikt illa anpassad för att ta itu med grov organiserad brottslighet av den typ som nu breder ut sig. Med fiender som Sveriges politiker, polis och domstolar behöver de kriminella inga vänner.

Jon Åsberg

Chefredaktör och vd

[email protected]

Läs fler artiklar från senaste numret här! 

Text:

Toppbild: TT