Jon Åsberg: Gott nytt år?

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Man kan gott säga att det inte blev riktigt som förväntat. Efter en vecka uppmanade vi personalen att jobba hemifrån. Därefter har en hel del tid och tankekraft ägnats åt sådant som permitteringsprogram och sparpaket. Eller åt att klura ut hur man genomför ett event online i stället för IRL (tippar för övrigt att den förkortningen finns med på Språktidningens nyordslista för 2020 som traditionsenligt presenteras i mellandagarna).

Finns det någon klyscha som slitits hårdare i år än den att problem skapar möjligheter? För egen del hade jag hellre varit utan bekymren, några storstilade tillfällen har ändå inte uppenbarat sig. Nåväl, har pandemin verkligen inte fört något gott med sig? Hmm, alltså  …. nej, ärligt talat inte! Ok, det är väl fint att vi nu alla bemästrar Zoom, Teams och Skype. Att vi lärt oss uppskatta Sverige som semestermål. Och att »flygskam« lär hamna på Språktidningens lista över ord som försvann 2020.

Men det väger knappast upp för alla förlorade levnadsår, all sjukdom, ökad arbetslöshet, överbelastad vård, ras i BNP, miljardhål i statsbudgeten eller – framför allt inte – för all utebliven samvaro, alla inställda firanden och uppskjutna fester. Och sedan allsvenskan med tomma läktare på det. Vilken förolämpning! Så till alla positiva tänkare där ute vill jag framföra detta: glaset är inte halvfullt. Eller ens halvtomt. Det är nästan urdrucket.

Visst har det hänt förr att jag önskat att det kommande året blir bättre än det som går till handlingarna, men nog aldrig med samma glöd som denna gång. Lite fog för att vara hoppfull finns trots allt; vaccinet är ju nära. Men om svenska politiker och myndigheter agerar med samma hjälplösa tafatthet när det ska ut till folket, som de har varit hittills under pandemin enligt coronakommissionen, ja, då ligger det i farans riktning att jag kan återanvända den här deppiga texten i Fokus sista nummer 2021.

Papperstidningen gör juluppehåll nu och är tillbaka den 15 januari. Men här på sajten är vi förstås i gång hela tiden fram till dess.

Gott nytt år, på er! Trots allt!

Jon Åsberg

Chefredaktör på Fokus 

Läs fler artiklar från senaste numret här!

Text:

Toppbild: TT