Jon Åsberg: Under rådande omständigheter …

Text:

Sonen messade en graf häromdagen. En linje sicksackar sig fram nära x-axeln med start år 2004. När kurvan når mars i år skjuter den i höjden. Den påstås visa användningen av ordet »unprecedented« på internet. Sedan tidigare, långt före mars, har jag funderat över en bra översättning av just den glosan. Jag föreslog »historisk« för sonen, trots att det inte kändes klockrent. Han kontrade med »utan motstycke«. Bättre, men inte perfekt.

Hur som helst är det svårt att tro att en frekvensanalys av »historisk« eller »utan motstycke« skulle ge samma form på kurvan.  Men vilket svenskt ord eller uttryck skulle det? Vi enades om att »i dessa tider« och »under rådande omständigheter« nog ligger bra till. Två omärkvärdiga begrepp som plötsligt och oväntat har fått en plats i solen.

I tider som dessa händer oväntade ting. Kan socialminister Lena Hallengrens karriär inom det socialdemokratiska partiet vara på väg mot en raketbana utan motstycke? För ett tag sedan skulle hon knappast ha nämnts i partiledardiskussionerna, i varje fall inte utanför partiets inre kretsar. Men nu har hon under två månader stått ensam eller bredvid Stefan Löfven under oräkneliga pressträffar. Utan att vackla. Blicken stadig och rösten klar. Alltid empatisk, aldrig sentimental. Man skulle kunna påstå att coronakrisen har adlat henne.

I Anton Sälls artikel från senaste numret beskrivs hon som en lagspelare utan behov av att vara kapten. Men om de andra i truppen inte kan dra på bindeln av en eller annan anledning? Det blir exempelvis svårt för valberedningen att föreslå en man efter Stefan Löfven i ett parti som kallar sig jämställt, men bara har haft en kvinnlig partiledare under 4 av 140 år. Därmed försvinner en handfull hoppfulla. Men så finns förstås fler kvinnor som kan vara intresserade, inte minst Magdalena Andersson som länge har pekats ut som partiets kronprinsessa. Historiskt har det dock visat sig svårt för finansministrar att bli partiledare (undantaget Göran Persson). Ofta har de skaffat sig för många ovänner när de fördelat statens pengar mellan regeringskollegorna. Oss emellan saknar Magdalena Andersson dessutom den utstrålning som en partiledare bör ha.

Så under rådande omständigheter sätter jag nog min peng på Hallengren.

Läs fler krönikor av Jon Åsberg här!

Text: