Kan en entréavgift rädda Venedig?

Turister sänker staden och dränker dess själ. Därför inför stadens ledning nu en avgift för alla dagsbesökare.

Text: Jennifer Wegerup

Venedig är på väg att försvinna. Men inte på grund av högvatten och ruttnande husgrunder. Nej, det är turisterna som sänker staden och dränker dess själ. Allt enligt Venedigs boende och styrande.  

Venedig-borna flyttar ut, affärer slår igen och ersätts av souvenirbutiker, nedsmutsningen är stor, trängseln enorm och vantrivseln bland lokalbefolkningen olidlig.  

I fjol var den officiella siffran besökare i Venedig 17,7 miljoner. Därför inför stadens ledning nu en avgift för alla besökare. Från den 25 april måste turister lösa inträde till staden. Kostnaden är 5 euro, alltså runt 57 kronor, per person. Den som vill chansa och hoppa på en båtbuss eller gondol och ta sig in till den vackra staden utan biljett, men sedan åker fast i en kontroll riskerar böter på upp till 3500 kronor. 

Med tanke på att det under högsäsong kommer 50 000 besökare om dagen till staden blir det mycket pengar i kommunens kassa. Den som tar in på hotell och stannar över natten kommer dock inte att behöva betala, utan det handlar bara om att stoppa de dagsbesökare som alla stora italienska turiststäder vill bli av med.  

Dessa turister anses fylla gator, torg och museum, ta plats och skräpa ner, men inte tillföra städerna pengar med hotellboende och restaurangbesök.  

Under 2024 inför Venedig inträdet lite försiktigt, med en mjukstart på bara 29 dagar under hela året, de dagar då staden har flest besökare. Flera andra städer som också lider av fenomenet ”overtourism” följer testet med intresse. 

***

Text: Jennifer Wegerup