Kan Taylor Swift rädda ”vår europeiska livsstil”?

Först stod hoppet till de amerikanska väljarna, sedan till de amerikanska domstolarna, men nu – det verkar varje journalist instämma i – vilar hela den liberala demokratins fortlevnad på Taylor Swifts axlar.

Text:

Toppbild: AP

Toppbild: AP

Ni blir säkert lika lättade som jag när ni får höra att EU-kommissionen – ”i din tjänst”, som de lovar på sin hemsida – har en kommissionär med ansvar för att ”främja vår europeiska livsstil”. Han är grek, kommer från det liberalkonservativa partiet Ny demokrati, som inte har med Ian och Bert att göra, och heter Margaritis Schinas. 

Vad tror ni han gör om dagarna? 

Detta är en argumenterande text. Alla åsikter är skribentens egna.

Det går säkert att kolla upp, om man vill bläddra genom megabyte efter megabyte av livsdränerande dokument. Förr i tiden skulle det ha varit en journalists plikt att göra just det. Nu för tiden är allt lika lättillgängligt för er, så om ni spricker av nyfikenhet och har några dagar över, sätt i gång. Jag tänker inte hindra er. Det finns till och med hyfsad maskinöversättning till svenska. 

Själv tycker jag att titeln är så fantasieggande att det är synd att förstöra den med fakta, som säkert är lika träiga som fakta nästan alltid är. Jag tänker mig i stället att Schinas reser runt på vår lilla kontinent, iklädd lederhosen, träskor, tjurfäktarstrumpor och basker sjungandes ”Än är Polen ej förlorat”, medan han äter surströmming och bratwurst i olivolja. ”Vår europeiska livsstil” är ju trots allt inte alldeles enhetlig och när kommissionen säger att den är i vår tjänst, måste den väl inkludera varje europé, inte bara någon enskild grupp? 

En sak som är alldeles faktisk vet jag ändå om Schinas: han är ett stort Taylor Swift-fan. Eller, för att vara mer precis, han är ett stort fan av att Taylor Swift ska vara en stor EU-fan. 

Det är ju val till EU-parlamentet i år och 61-årige Schinas oroar sig för valdeltagandet bland yngre européer. Av det skälet höll han presskonferens för en månad sedan på temat ”ingen kan mobilisera ungdomen bättre än unga människor". Det låter bestickande, även om Taylor Swift hunnit bli 34 och antagligen framstår som uråldrig för en del europeiska förstagångsväljare. Schinas poäng var i alla fall att Swift, när hon turnerar i Europa i vår, borde uppmana sin publik att gå och rösta, precis som hon tidigare gjort så framgångsrikt i USA: 

”Jag hoppas verkligen att någon från hennes mediateam följer den här presskonferensen och vidarebefordrar vår förfrågan till henne.” 

”Vår europeiska livsstil” hänger alltså nu på en amerikansk kändis från rostbältet. Det är ett tecken i tiden. Det är möjligen också en mätare på den tid vi lever i att Schinas inte riktigt verkar inse vad han ber om. Som Gavin Mortimer påpekade nyligen i The Spectator är de verkligt unga väljarna i Frankrike, Holland, Italien, Spanien och för den delen även Sverige, inga stora anhängare av de gamla etablerade partierna. Och ”vår europeiska livsstil” verkar i kommissionens tappning handla rätt mycket om att slå tillbaka mot uppstickarpartier och etablissemangskritik. Den största risken Schinas tar är med andra ord att Taylor Swift gör som hon är tillsagd. 

Men han kanske inte behöver oroa sig alltför mycket. Taylor Swift har ju redan fått en rätt rejäl uppgift av världens alla värdegrundade liberaler: att se till att få den näst intill ovalbare Gaggige Joe återvald. Först stod hoppet till de amerikanska väljarna, sedan till de amerikanska domstolarna, men nu – det verkar varje journalist instämma i – vilar hela den liberala demokratins fortlevnad på Taylor Swifts axlar. 

”Vår europeiska livsstil” får nog helt enkelt vänta tills Taylor Swift räddat USA. 

***

Text:

Toppbild: AP