Kungen bör ringa in Metallicas psykolog och kyla soppan

Text:

Kaoset i Svenska Akademien inte bara fortsätter – det lägger in sexans växel i sin färd rakt fram åt helskotta. Det finns snart inget annat för Akademiens beskyddare kung Carl Gustaf att göra än att lyfta på luren och ringa till den danske trumkungen Lars Ulrich för att be om numret till Phil Towle, psykologen som skrubbade Metallica rent från dålig stämning och interna problem. För nu gäller det att hasa sig ner för stolsryggen för att inte råka träffas av en flygande paj som sulats ut av någon eldig gentlemannaledamot. Personalen kommer att behöva ta på sig förkläden av stål för om dålig stämning går att värmas ytterligare, hällas i en karott och slevas upp på en tallrik så är det precis vad som kommer att serveras på torsdagens soppmiddag.

Vad var det egentligen som hände när Svenska Akademien i fredags gick från aderton lärda till tolv och en halv (Sara Stridsberg har ju ännu inte lämnat klart besked om hur hon ska göra). Ett knappt tjog personer att formulera Twitter-lustigheter om. Från litteraturens välgörare till vanligt folk som beter sig som vanligt folk beter sig när exempelvis grannen bygger ett utedass som står i vägen för utsikten. Man blir arg helt enkelt. Svingar och slåss som vore det ett sparringpass på boxningsklubben Europa (okej – det kanske inte ens finns rena sparringpass men här gällde det att få in en tredje Östergren-referens i det hela och då får man slå lite hej vilt och hoppas att något träffar).

Det finns de som vill hävda att det storögda intresset för Akademienkrisen handlar om skadeglädje. Att bildningsföraktet givits fritt spelrum. Det är nog inte sanningen. Visst för att det är Akademiens mest namnkunniga profiler som slåss på kultursidorna men kaoset är knappast tillräckligt folkligt för att väcka engagemang i de bredare lagren. Det är inga rumpchocker (än) eller appar som kraschat ty om det är något som väcker verkliga folkvreden så är det sånt. Av gemene man är det fortfarande få som kan rabbla laguppställningen hos De Aderton – med fem ledamöter bänkade – och endast någon med ett svårartat intresse för Svenska Akademien skulle kunna para ihop rätt person med rätt stol som vore det tröjnumren i fotbolls-VM 1994.

Att Kungen är inkopplad i ärendet – så att säga on the case – är en oväntad trygghet att hålla i när världen skakar. Också Leif GW har gett sina åsikter i ämnet (”Horace kan vara sämst själv” kan det sammanfattas) så man kan verkligen säga att det offentliga Sverige har reagerat. Expressen rapporterar att det pågår febril aktivitet på Slottet och att interna möten hålls för att förbereda ett eventuellt ingripande från Akademiens beskyddare Kungen. Det är Sveriges rykte utomlands som satts på spel i och med detta. När bokmalarna tjafsar får ers majestät skipa fred. Agera militär i förorten. Gick de oddsen ens att spela på för en månad sedan?

Text: