Legalisering av cannabis löser inga problem

Kanske går legaliseringen av cannabis trögt på grund av okunskap. Men att bara känna på sig att legaliseringen är korkad räcker faktiskt.

Text:

Toppbild: Unsplash

Toppbild: Unsplash

I somras gick tio centerpartister ut och önskade sig en diskussion om legalisering av cannabis. Och inte bara det. De önskade sig en plats i riksdagen också. En av dem fick det. Men de andra nio borde väl också få något? Ja, som en diskussion om cannabis.

Centerpartisterna framhåller Kanada som ett föredöme. Där ska den illegala marknaden ha minskat betydligt. Det är svårt att veta var centern får sina synpunkter ifrån, men Läkartidningen påpekar att den illegala försäljningen av cannabis i Kanada uppgår till 40 procent. Det beror på att den illegala marknaden erbju­der bättre kvalitet och hemleverans. Till lägre pris.

Låt oss ta Nederländerna. Där varnar polisfackets ordförande för att Nederländerna blivit en narkostat 2.0. Det vill säga, de enorma mängder droger som kommer in i landet har skapat en parallell ekonomi som konkurrerar med den officiella. Företag tas över av kriminella och pengar tvättas i mängder. Nu kollar Nederländerna italienarnas erfarenheter av att tackla maffia. Ja, sådär ser det ut och det fyrtiosju (47) år efter att regeringen delat upp droger i "hårda" och "mjuka", där hasch och marijuana inte är lagliga. Men tolereras.

Tolereras? Det är inget för en frihetlig borgerlighet. Här ska legaliseras, allt annat vore förmynderi. Fortsatt förmynderi.

Om vi fortsätter med Amerika då? The land of the free. Centerpartisterna skrev sin artikel mitt i sommaren och missade därför en oktoberartikel i Spectator. Där konstateras att när legalisering av cannabis för tio år sen blev en fråga i USA, stöddes den av en majoritet av liberala amerikaner. Man tänkte sig att en legal marknad skulle mota bort kriminella organisationer. Så gick det ju när förbudstiden försvann, varför skulle det vara annorlunda med cannabis?

Det lätta har varit att införa ny lagstiftning i de nitton amerikanska stater som legaliserat cannabis. Det är som det är, när staten ska ha sitt. Det har blivit dyrt för de legala säljarna. I Kalifornien till exempel säljs mer cannabis illegalt, än legalt. Så det är bara för polis och rättsväsende att fortsätta jobba, och nu kommer kartellerna inte över gränsen från Mexico. De finns inne i Amerika. Och det här skriver funkiga Mike Adams, som inte gillar att kallas "cannabis writer" men ändå har mer gemensamt med Bukowski och Hunter S. Thompson än med de flesta andra skribenter.

Adams påpekar också i Spectator att legalisering för med sig tanken att cannabis är ofarligt. Om man inte dör av cannabisöverdos, varför bry sig? I Kalifornien har antalet sjukhusinläggningar kopplade till cannabis ökat från 1000 per år till över 16 000. En hel del av dem är barn, som fått i sig ätbar cannabis som ju gärna ser ut som godis. Eftersom det anses så gott. Inläggningar förresten, det är ju inte farligt med cannabis? Jo, det är det. Precis som alkohol och sämst för dem med genetisk disposition för beroende.

Hans nästa fråga gäller varför vi inte skulle se legalisering av kokain? Heroin? Meth? Om legalisering är det tänkta sättet att komma tillrätta med cannabismaffian, varför skulle inte samma tanke tillämpas för de andra drogerna?

Det finns naturligtvis tusen andra aspekter av legalisering, men en som brukar komma upp är att cannabisbruk är ett sätt att självmedicinera. Det gör det oemotståndligt att citera en anestesiöverläkare som kommenterar i Läkartidningen: Cannabis är ett uselt läkemedel, med en smärtstillande effekt i nivå med paracetamol. Undantag kan vara cancervård men cannabinoider har svårt att överleva modern läkemedelsprövning, effekt- och biverkningskvot är usel.

Ibland tror jag att det finns en obemärkt anledning till att det går så trögt med legalisering av cannabis i Sverige. Den är att ett stort antal människor inte tagit sig tid att ta reda på varför det vore korkat att legalisera. De bara känner på sig att det vore korkat. Och det behöver ju inte vara fel.

Tillägg: Jag har aldrig blivit så påhoppad i sociala medier som när jag skrivit mot legalisering. Ber om ursäkt på förhand, om ni skulle råka se kommentarsfälten under den här texten.

Text:

Toppbild: Unsplash