Märtha Louises schaman farlig för barn – eller bara norsk?

Schamanen Durek Verrett menar att han kan driva ut väsen ur barn. Nu möts han av starka reaktioner.

Text:

Toppbild: NTB

Toppbild: NTB

“Håll fast barnen och använd en stark röst när du driver de onda andarna ur dem.”  

Man kan lätt tro att denna dammiga lektion i barnuppfostran kommer från någon halvkass skräckfilm, men så är inte fallet. Personen som säger detta är den norska prinsessan Märtha Louises fästman tillika den praktiserande schamanen: Durek Verrett.  

Han menar att han kan driva ut väsen ur barn. Enligt Verrett ska man stirra djupt in i deras ögon och säga “Du har ingen makt här." Och "Du är ett svagt väsen och jag skickar in dig i ljuset på en gång, djupt in i ljuset.” 

I filmklipp på Instagram basunerar han ut dessa råd till sina hundratusentals följare. Andra saker han också uppmuntrar sina beundrare att göra är att vi ska lära oss att samtala med djur. 

Trots att schamanen säger sig mena väl möts han av starka reaktioner. “Det här kommer absolut att traumatisera ett barn som bara har starka känslor”, kan man enligt Aftonbladet läsa i kommentarerna på Instagram. 

När Verrett bemöter sina kritiker via sitt konto menar han att det bara är norrmän som anklagar honom för att vara farlig.  

“Vi erkänner och respekterar olika åsikter." Dureks tillvägagångssätt bottnar i hans schamanistiska praktik och är inte avsedd för alla. "Durek har lång erfarenhet av andlig vägledning och vill stärka snarare än att skada”, säger hans manager Simon Valvik. 

Durek själv säger att norrmän inte vet något om den andliga världen och på den punkten är vi nog alla överens.

***

Text:

Toppbild: NTB