Se upp för farorna när ni jobbar hemifrån

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

»De verkliga grundvalarna – Smärtan.

– Vad gör du nu för tiden?

– Jag lider.«

Den åldrande kraken tog i februari 2021 fram inledningen av Alphonse Daudets 1800-talsbok I smärtans riken. Han ville läsa om någon som hade mer ont. Men Daudet skrev: »Ingen allmängiltig föreställning om smärtan. Varje patient har sin egen, och sjukdomen varierar, som en sångares röst efter akustiken i salen.« Okej då. Men påminnelsen om att andra hade lidit än värre, erbjöd en känsla av kamratskap.

Daudet led av syfilis. Så illa var det inte här. Vår tids krake hade under den andra pandemivågen tagit en paus i arbetet hemifrån för att torka bort en oskönhet som skådats ovanför köksfläkten. Han ryckte åt sig närmsta stol – en trebent pall. Den vek sig under honom så fort han börjat skrubba. Det brände till våldsamt när armen skrapade mot en rakbladsvass fläktkanten.

Han dunsade i golvet. Såg blod. Och som en näsduk dinglade en redig bit hud från handleden över handen. »Du har haft änglavakt«, sa de vita rockarna och sydde fast skinnbiten med 29 stygn. Fläktkåpan var millimeter ifrån att riva sönder nerver och utåtgående kärl.

En turdag. Han tog piller. Tröstade sig med Daudet som förfasades över sina vaxbleka händer. Februaristackaren 2021 tittade på sin egen hand  och tyckte den var minst lika blek. Nästa dag läste han att drottning Silvia, 77 år, brutit handleden efter ett fall i hemmet på Drottningholm. Drottningen mådde »efter omständigheterna bra«. Det var bra att ha tur. I artikeln läste han:

»Vanligt är också olyckor i samband med att man balanserar på en stol, en pall eller en stege för att byta glödlampa, ordna med gardiner eller tvätta fönster.«

»Eller tvätta en fläkt, borde de lagt till«, tänkte han.

Och att någon gång kanske vi inte längre måste arbeta hemma, hela tiden.

Text:

Toppbild: TT