Ny PR-pitch för miljöaktivister: sexualisera våtmarker

Återställ Våtmarker verkar inte riktigt nå fram med sitt budskap. Fokus föreslår en mer effektiv strategi.

Text:

Toppbild: TT (montage)

Toppbild: TT (montage)

Vi tar det från början, så alla hänger med.

Charlotte Kallas och Tobias Karlssons finalnummer i TV4:s succéshow Let’s Dance avbröts av ett par aktivister från Återställ Våtmarker

Av en händelse, som TV4 bedyrar inte var med flit, flög en kamera rakt in i en av aktivisterna så att han tappade glasögonen och föll bakåt i en våldsam smäll.

De två aktivisterna som stormade scenen slängde även ut ett gult, pollenliknande pulver. Något som blev en riktig snackis.

 – Allt som de kommenterar är vad det är för färg, när vi egentligen borde prata om vad det är för framtid vi har om vi inte gör någonting, säger Tina, en av aktivisterna i Återställ Våtmarkers egen Facebook-kanal, besviket. 

Att avbryta bästa sändningstid inför miljontals tittare garanterar att man får uppmärksamhet. Men det räcker inte – man måste också föra fram sitt budskap. Och vad är Återställ Våtmarkers huvudbudskap? Jo, att regeringen ska förbjuda torvbrytning. Trots det är det enda det snackas om, precis som Tina säger, det gula pulvret (och den våldsamma kameran).

Eftersom det verkar vara en bit kvar till målet föreslår Fokus därför en ny strategi i tre enkla steg för Återställ Våtmarker:

Tre stegs-raketen: 

1. Tina (ÅV-aktivisten) hör av sig till högersajten Bulletin med det anonyma tipset att det pågår vänsterideologisk aktivism på självaste branschorganisationen Svensk Torv. Bland annat leds studiebesökande skolklasser runt bland torvbrytningarna av en drag queen under namnet Skamlös Våtmarkshora. Utan vidare efterforskning stormar Bulletin ut med sitt nya scoop. Svensk torv är i själva verket ett jättestort Woke-projekt med syfte att sexualisera svenska våtmarker (och besökande barn). Vi måste förbjuda torvbrytningen nu!

2. SD nappar och motionerar om ett torvbrytningsförbud. Nu tipsar Tina (återigen, anonymt) Socialdemokraterna om att SD, av någon skum anledning, verkar ha fått vind i seglen vad gäller frågan att skydda svenska våtmarker. Om Magda är snabb på bollen nu kan hon ta över frågan och ta hem denna skalp.

3. Hashtagen #svensktorv trendar på Twitter. Totalförbud mot torvbrytning får en omröstning i riksdagen – SD och Socialdemokraterna får klar majoritet, de behöver inte ens få med sig klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari med så bred majoritet i riksdagen. 

Klart!

Torv och torvbrytning

Torv är en fossil jordart som bildas i mossa och kärr. Torv används som bränsle och har ett jämförbart värmevärde som brunkol. Torvbrytning går att datera till tusentals år bakåt i tiden – i Sverige beräknas vi ha brutit torv sedan järnåldern. 

Torv kan användas till mycket. I dag används torven främst till odling, energi och djurhållning men den kan också användas som filter för sanering, som fibrer i textilier och som byggmaterial. Torven används även för att samla in näringsämnen från gödsel så att den blir mer effektiv.

Torven skördas på olika sätt beroende på mossen den skördas från och vad den ska användas till. 

Källa: svensktorv.se

* * *

Text:

Toppbild: TT (montage)