Nyckelordet i Ryssland kan bli Cargo 200

Lite varstans spekuleras det om att det kan bli ett Indira Gandhi-scenario i Ryssland. Men nyckelordet är ändå Cargo 200, skriver Nils Erik Forsgård.

Text:

Toppbild: Liu Heung Shing/AP

Toppbild: Liu Heung Shing/AP

Fyra krigsbetraktelser:

1. Mannen heter Milan. Han är entreprenör i branschen för begagnade kläder. Han äger en firma med fem anställda. Den verkar i Slovenien.

Så kom kriget i Ukraina.

Milan ringer upp. Vi känner varandra på avstånd sedan länge. Nu är han bekymrad. Det är de två största europeiska marknaderna för använda kläder som nu krigar med varandra.

Innan Ryssland anföll, säger Milan till mig, kunde man få 30-35 cent per ograderat kilo kläder som skickades till Ukraina och Ryssland. På en månad har klädmarknaden nu brutit samman. Ersättningen är nere i 15 cent per kilo. Om det alls finns en ersättning, vill säga. 15 cent per kilo betyder 150 euro per ton. Det betyder också en halvering av inkomsterna. 

Milan plågas inte bara av fallande priser. Det handlar också om containerbrist för transport av kläderna. De containrar som fortfarande rör sig kostar multum. Och de är inte för handel med kläder i andra hand.

Milan säger allt detta och svär. Jag säger, kanske med en lätt sarkasm, att jag inte riktigt tänkt på detta med använda kläder den senaste månaden. Han säger, utan all ironi: jag förstår, det är okej. För han visar sig samtidigt vara optimist. Nu sätter han hoppet till Indien. Nya logistiska lösningar är under planering. I Indien finns ett stort behov av begagnade kläder. »Trots att de ju går halvnakna«, lägger han till. 

2. På tal om Indien. Det spekuleras nu lite överallt om ett Indira Gandhi-scenario i Ryssland. Jag ser det som hoppfullt önsketänkande. Gandhi mördades av sin egen livvakt. Det kommer uppgifter om att Vladimir Putin just bytt ut närmare 1 000 anställda i Kreml, av rädsla för bakhåll eller förgiftning eller något annat dystert scenario. Fast ingen vet om detta är rykte eller sanning. Till vilket allt bör sägas att Putin inte heller är någon Gandhi.

3. Det finns en klassisk liten östeuropeisk historia. Den handlar om en rutensk, alltså ukrainsk, man. Han föddes i det habsburgska Österrike-Ungern. Han fick sin utbildning i Tjeckoslovakien. Han gifte sig i Ungern. Han hade sin arbetsplats i Sovjetunionen och han tillbringade sin ålderdom i Ukraina. Och allt detta utan att någonsin lämna sin hemgata i den karpatiska gränsstaden Mukachevo. Så avlägset just detta Europa känns i mars 2022.

4. Nyckelordet i fallet Ryssland kan kanske bli Cargo 200. Fast, det är väl inte ett nyckelord utan snarare en kod. Jag återkommer strax till den. 

Men först. Ett misslyckat krig är inget som en rysk ledare ska längta efter. Man tänker på Krimkriget 1853–1856 (som ledde till tsaren Nikolaj I:s död, kanske genom självmord) eller på revolutionen i spåren av det rysk-japanska kriget 1905. Man tänker också på de två revolutionerna i slutet av det första världskriget eller på Sovjetunionens misslyckade angrepp på Afghanistan i början av 1980-talet. Det sägs ofta att Afghanistan var början på slutet för Sovjetunionen medan de ryska revolutionerna (alla tre) blev slutet för en hel dynasti, den romanovska.  

Det bästa man kan hoppas på just nu är väl Cargo 200. Det var det sovjetiska kodordet för döda soldater under kriget i Afghanistan. Cargo 200 bidrog effektivt till att undergräva förtroendet för den sovjetiska regimens legitimitet. Och detta inte minst för att de döda soldatpojkarna nästan alltid hade en mamma som oroligt väntade där hemma.

Man ska inte glömma de ryska mammorna.

***

Teckna din prenumeration här. 

Text:

Toppbild: Liu Heung Shing/AP