Om man inte vill bli ”uthängd”, är det klokt att limma fast sig på E4:an då?

Klimataktivisten Viktor Jonsson vill välja själv när han blir uthängd och inte.

Text:

Toppbild: Skärmdump Expressen / Facebook

Toppbild: Skärmdump Expressen / Facebook

Expressens chefredaktör Klas Granström blev just fälld för förtal – 40 dagsböter, vilket är en del om man tjänar som en chefredaktör – och det är faktiskt ett rätt intressant fall. För ordningens skull ska vi säga att Expressen tänker överklaga. Aktivisten som stämt också.  

Detta är en argumenterande text. Alla åsikter är skribentens egna.

Historien började för ett och ett halvt år sedan när Expressen publicerade en artikel om klimataktivister som limmade fast sig på E4:an. Det blev trafikkaos och en ambulans fastnade. Tio aktivister häktades för sabotage. Expressen namngav dem, publicerade bilder och talade om vilka städer de kom ifrån och vad de jobbade med. Tidningen redogjorde också för andra domar och tidigare brottsmisstankar mot aktivisterna. 

En av de utpekade, Viktor Jonsson, hade en lång sådan lista. Men han stämde Expressen för grovt förtal, eftersom han ansåg sig ha blivit uthängd. Klas Granström fälldes i tingsrätten för förtal av normalgraden, eftersom en faktaruta påstod att aktivisten stod åtalad för våldsamt motstånd, trots att det åtalet hade lagts ned när artikeln publicerades. Men käranden får inget skadestånd, som han begärde, och parterna ska betala sina egna rättegångskostnader. 

Jag varken kan eller vill leka Mårten Schultz och filea ut alla de delikata juridiska avvägningarna här. Jag tänkte i stället plocka fram klyvyxan och svinga den rakt ned i kärnveden: 

Om man vill vara anonym, om man inte vill bli ”uthängd”, om man anser sig kränkt om man förekommer i nyhetsmedier, är det då en smart eller ens begriplig strategi att limma fast sig på E4:ans vägbana i rusningstrafik? 

Jo visst, rätt ska vara rätt och åtalet för våldsamt motstånd var trots allt nedlagt och bla, bla, bla, bla. Men det var inte just det som den här aktivisten sköt in sig på. Han ville inte alls finnas med i Expressens rapportering, oavsett om uppgifterna var rätt eller fel. Han tycker att Expressens foto av honom var ofördelaktigt. Han anser inte att klimataktivister blir offentliga personer, bara för att de limmar fast sig på den högst offentliga E4:an. 

Det är en intressant ståndpunkt, för i andra sammanhang – eller ärligt talat i precis samma sammanhang – har vår aktivist en påtaglig kärlek till offentligheten. Till exempel när han av tidningen ETC får hjälp att marknadsföra ”marknadens första ekologiska, etiska och helt veganska lotion”. Detta är nämligen en företagare med skönhetsprodukter och cykeltaxi som specialitet. 

Kanske tycker han att Expressen använde bilder av honom när han hade en bad skin day, även om han bara ser ut att ligga någonstans i mitten av registret för de tio avbildade aktivisterna. 

Nåväl, i vad mån företagandet är viktigt för försörjningen är svårt att veta. Det finns nämligen något som heter Klimataktivistfonden, som samlar in pengar för att försörja proffsaktivister. ”Många har helt slutat jobba för att ägna sig åt klimatkampen”, berättar Git A Lundström, som tagit initiativ till fonden. Och, ser man på, här återfinns även företagaren bland de fem aktivister som man kan skänka pengar till. Jonsson kunde ha valt att vara anonym, för det har en av de fem gjort, men det gjorde han inte. Han ses i stället storleende på riktigt fördelaktiga bilder med armarna nedstuckna i ett kaminrör. Det är något slags aktionsinstruktion, om ni undrar. Han berättar själv i så svepande ordalag att de kunde räknas som förtal – om det inte gällt honom själv alltså – att han varit med på ”otaliga vägblockader” och att han stoppat inrikesflyg på Arlanda. 

”Att slippa oroa mig för min ekonomi och bara fokusera på det viktiga klimatarbetet är så viktigt för mig”, förklarar han och ber om mer pengar. 

Han har varit aktiv i Extinction Rebellion sedan de först kom till Sverige och i Återställ Våtmarker, ända sedan de startade sina ”vågade men genomtänkta protester”.  

”Det är min plikt som medborgare att göra motstånd mot en regering som förråder sin egen befolkning”, förklarar Viktor Jonsson, med namn och allt, i Återställ våtmarkers egna pressmeddelanden. De har inte hållits hemliga för att skydda hans identitet. 

Att förtala honom i juridisk mening är säkert möjligt. Vill man göra det i någon rimlig mening får man nog ta i lite mer än Klas Granström gjorde. 

***

Text:

Toppbild: Skärmdump Expressen / Facebook