Putin fick som han ville

Text: Erik Fichtelius

Vad var det Rysslands president Vladimir Putin ville med sina troll och desinformationskampanjer? I det amerikanska presidentvalet, i brexitomröstningen och i det svenska samhällsklimatet? Hans mål var att skapa bristande tilltro till de etablerade samhällsinstitutionerna. Höja konfliktnivån mellan olika grupper och sprida allmän splittring och förvirring. Har han lyckats?

• Putins kandidat vann det amerikanska presidentvalet. Det är väl dokumenterat hur ryska insatser i kombination med Facebooks och Youtubes algoritmer hjälpte Donald Trump till segern.

• Det är väl känt hur rysk påverkan bidragit till brexitsidans seger med efterföljande förvirring i Storbritannien.

 • Och det finns starka indikationer på rysk infiltration i svensk politik. Ryska troll, falska internetkonton och ett extremt högt tonläge i debatten har förändrat det svenska politiska landskapet. Förvirringen, konfliktnivån, splittringen och bristen på tillit har sällan varit värre. Det går inte ens att enas kring gemensamma verklighetsbeskrivningar i den svenska debatten. Hur många block består till exempel politiken av numera? Två, tre eller fler?

Har riksdagen en borgerlig majoritet? Är SD en del av borgerligheten eller utgör det ett tredje block? Finns det en icke-socialistisk majoritet och vilka är i så fall socialister? Är miljöpartisterna socialister, nu när de regerar tillsammans med borgerliga partier i flera stora städer? Är socialdemokraterna socialister – även de som vill samverka med mitten, acceptera vinster i välfärden och ändra i arbetsrätten?

Svaren på dessa frågor leder till helt olika handlingsalternativ. Helt klart är att splittringen skär rakt genom hela samhället och alla partier.

En liberal näringslivsprofil som Antonia Ax:son Johnson hävdar att det går bra för borgerligheten att luta sig mot Sverigedemokraterna. Medan den liberala näringslivsprofilen PG Gyllenhammar menar att det är omöjligt eftersom Sverigedemokraterna är fascister som inte kan räknas in i ett borgerligt block.

Men PG Gyllenhammars uttalande möts av en störtflod av hat på nätet. Se här några citat ur ett Facebookflöde:

»Åsikterna kan vara många kring SD ,men !-det finns knappast ett parti som är lika patriotisk och vill SVERIGE mer väl än SD. Att PG Gyllenskit inte förstått detta gör mig förvånad ,besviken men framför allt irriterad !då gubben snart ligger › five feet under ‹ så lär han egentligen skita i vilket parti som kommer regera i Sverige.«

»Han fick säkert betalt för att uttala sig, som många andra, PG alltså  … heja Jimmie.«

Samma hat mötte Centerns partiledare Annie Lööf när hon sa nej till moderatledaren Ulf Kristersson. Denna gång från etablerade moderater och kristdemokrater och inte bara SD-troll.

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) har efter den relativa tystnaden före valet nu blommat ut på Twitter som aldrig förr och PG Gyllenhammar kommenterade han så här den 20 oktober:

»Och var det på grund av sin vurm för den liberala demokratin han sålde lastbilar – på kredit – till Nordkorea?«

Men Bali själv möts av samma hat på Twitter:

»Nazismen du företräder har slaktat miljontals, gasat judar och ökat våld har och mord i nutid. Fortfarande stolt Adolf Bali?«

Medan vi väntar på att talmansrundorna ska gå vidare dansar trollen på nätet och  hatet  i SD-svansen ökar:

»UT MED DOM NU JÄVLA RÖVHÅL!«

»Fy fan säger jag å hoppas någon gör massmord på regeringsidioterna  …«

Visst har Vladimir Putin fått som han ville.

Erik Fichtelius, läs hans krönikor här. 

Text: Erik Fichtelius