Recept på en AI-katastrof

Användarna märkte snabbt att det var något som inte stämde när Pak ’n’ Saves AI-robot gav förslag på giftiga recept.

Text:

Toppbild: Skärmdump från Twitter / Liam Hehir

Toppbild: Skärmdump från Twitter / Liam Hehir

Snabbköpskedjan Pak ’n’ Save på Nya Zeeland har utvecklat en AI som föreslår recept, baserat på vad du har hemma. Kunden får också en liten pigg text som säljer in receptet, till exempel: ”Den perfekta alkoholfria drycken för att släcka törsten och fräscha upp sinnena.” 

Användarna märkte dock snabbt att det var något som inte stämde. Wok med grönsaker och oreo-kex, till exempel. Och med vissa ingredienser i skafferiet kunde förslagen bli direkt giftiga. Den ”perfekta alkoholfria drycken” bestod till exempel av ammoniak, blekmedel och vatten – samma ingredienser som i klorgas, som bland annat tros ha använts som kemiskt vapen i Syrien. ”Den kombinerar de uppfriskande dofterna av ammoniak, blekmedel och vatten till en verkligt unik upplevelse”, skrev AI:n uppmuntrande. 

Specialiteter som föreslagits är ris kokat med blekmedel samt smörgåsar med myrgift och lim. Flera användare var besvikna på den artificiella intelligensens intelligens, men en talesperson för Pak ’n’ Save var i gengäld besviken på användarna som inte använde deras ”Savey Meal-Bot” på rätt sätt. 

Nu har dock AI-roboten försett med en varningstext som säger att man inte bör lita blint på en bot utan använda sitt eget omdöme. Den texten kanske kan komma till användning i fler AI-sammanhang. 

***

Läs även: Levande begravd

Text:

Toppbild: Skärmdump från Twitter / Liam Hehir