Twitter har gjort X-it

Twitters namnbyte är inte helt oproblematiskt.

Text:

Toppbild: AP

Toppbild: AP

Superentreprenören Elon Musk skickade ett märkligt meddelande på sin egen sociala plattform Twitter nyligen. ”Så småningom ska vi säga adjö till alla fåglar”, skrev han. Några dagar senare klarnade det vad han menade när bolaget bytte namn till X och att fimpade logotypen sedan starten, en kvittrande blå fågel. Den nytillträdda vd:n Linda Yaccarino avslöjade samtidigt att X ska bli en form av superportal med ”obegränsad interaktivitet”.  

Elon Musks kärlek till bokstaven X är väl känd. Hans rymdbolag heter Space-X, en av Teslas modeller har namnet X och tidigare i år startade han AI-bolaget XAI. Han har även en son vid namn X tillsammans med sångerskan Claire ”Grimes” Boucher. (Förhållandet tog dock slut 2021 så Musk har fog för att kalla även henne för sitt X.) 

Men det nya bolagsnamnet har skapat problem. Bland annat tvingades firman montera ned det gigantiska X:et som hade monterats på huvudkontorets tak i San Francisco då det saknades erforderliga tillstånd från staden.  

Men framför allt är det tveksamt om namnet får fäste i användarleden. För vad ska ett meddelande som tidigare benämndes ”tweet” heta i fortsättningen? Ett ”ex”?

***

Text:

Toppbild: AP