Regeringen är för långsam

Vi är för saktfärdiga i Sverige. Oron hos väljarna är nog att det gäller även denna regering, precis som de föregående.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

För länge sedan delade jag ut ett ledarskapspris till Carin Götblad, på den tiden länspolismästare i Stockholm. Hon var klok och intressant och gjorde stort intryck. Efter det spetsar jag öronen när hon dyker upp någonstans, som i P1 härom morgonen. Ämnet var den senaste våldsvågen i huvudstaden och mer specifikt att gärningsmännen är så unga, vissa bara 13-14 år.

För att få till stånd en bestående förändring så krävs mycket större insatser från samhället redan när barnen i de utsatta områdena börjar skolan, sa Götblad. Så berättade hon att hon ledde en utredning som föreslog åtgärder för att komma dithän. Men nu har det gått tretton år och inget har blivit av, även om somligt verkar vara på gång.

"Vi är för saktfärdiga i Sverige och agerar inte kraftfullt förrän eländet är ett väldigt tydligt faktum", sa Götblad och pekade på politikerna när hon fick frågan varför det var så.

Från det ena till det andra. Eller kanske inte förresten. I dag har Tidöpartierna haft makten i precis hundra dagar. Det är den tid man brukar ge ett nytt styre för att göra ett rejält första avtryck. Uppvisa handlingskraft genom att måla upp visioner, utfärda direktiv, sjösätta handlingsplaner, program, utredningar och kommittéer. En sådan rivstart, går tanken, sätter tonen för resten av mandatperioden och bäddar för seger i nästa val.

Nåväl, att döma av Erik Erfors genomgång i Fokus har regeringen Kristersson inte tagit den chansen. För vad har den egentligen åstadkommit, vid sidan av att lansera ett utskällt elprisbidrag samt fört landet längre bort från ett Nato-medlemskap snarare än närmare? Tafattheten återspeglas i en färsk opinionsmätning från Novus. Rekordlåga 23 procent av svenskarna har förtroende för regeringen, ner från 34 procent vid tillträdet i oktober.

Nu tror ju inte jag att väljarna är så enkelspåriga att de räknade med att den nya ministären skulle få ordning på gängbrottsligheten, elpriserna och skolan på bara tre månader. Men de saknar tydliga bevis på att Sverige genomgår det "paradigmskifte" som statsministern har pratat om.

"Vi är för saktfärdiga i Sverige", som Carin Götblad sa när hon menade politikerna. Oron hos väljarna är nog att det gäller även denna regering, precis som de föregående.

Text:

Toppbild: TT