Riggat spel.

Text:

Gör andra val, få annat resultat«, twittrade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor för inte så länge sedan. Bakgrunden var en diskussion om varför kvinnor i Sverige har så mycket lägre pensioner än män.

Enligt Busch Thor låg förklaringen helt och hållet i människors individuella val. Kvinnor väljer helt enkelt yrken med lägre lön.

Debatten om de ojämlika pensionerna har tagit ny fart under sommaren. Pensionärsorganisationer har krävt högre garantipensioner och riksdagens pensionsgrupp, som består av sossarna och alliansen, har startat ett särskilt projekt med fokus på kvinnors låga pensioner.

Att pensionerna är ojämställda står klart. En kvinnlig pensionär har i genomsnitt 30 procent mindre på bankkontot varje månad än en manlig.

I botten ligger en intressant fråga: Beror orättvisan på att kvinnor medvetet gör andra val än män? Eller är de helt enkelt diskriminerade?

Kanske går svaret att hitta på en regnig fotbollsplan i Uppsala. Där spelar en mittfältare som heter Niklas Busch Thor.

Om efternamnet känns bekant är det för att han – just det – är gift med Ebba Busch Thor.

Förra veckan spelade Busch Thors lag Sirius lite av en toppmatch i superettan. Tabellsexan Gais kom på besök. De tappra åskådarna – 2 706 stycken – fick se en mållös men chansrik match.

Det här är världsfotbollens bakgård. Riktig skitfotboll. Ni vet, bollar som tappas ut över sidlinjen och felpassningar som mäts i tiotalet meter.

Framförallt lever den utanför marknadsekonomin. Sirius har under året tampats med ett miljonunderskott och tvingats fiska med kollekthåven i staden för att behålla elitlicensen. Så precis som i flera andra svenska småstäder har ett gäng målarfirmor, Icahandlare och halvförmögna lokalpatrioter gått in och räddat klubben.

Men frånvaron av kommersiella intressen gör den här typen av fotboll intressant på ett annat sätt. Här beror spelarnas värden mer på kulturella och sociala faktorer än på krassa marknadsvärden.

Så lika svårt som det är att jämföra Ronaldos och Martas löner – lika lätt är det att jämföra Niklas Busch Thors lön med någon av de kvinnliga mittfältares som spelar i elitettan för damer.

De är helt enkelt lika medelmåttiga. Likt de flesta av oss tillhör de den stora skara av habila drönare som går till jobbet varje dag utan att göra några större avtryck i världshistorien.

Enligt Skatteverket tjänade Niklas Busch Thor 404 000 kronor förra året. Inga Zlatansummor, men ändå betydligt mer än de svältlöner som kvinnliga fotbollsspelare av samma kaliber tvingas leva på.

Niklas Busch Thor har gjort ett val, för att använda Ebba Busch Thors språkbruk. Han har gjort valet att – med begränsad talang – försöka leva på fotbollen. Runt om i Sverige finns flera kvinnor som gjort exakt samma val.

Att Niklas Busch Thor tjänar mer än dem beror inte på att det säljs fotbollströjor med hans namn på. Det beror inte på att han drar stora skaror publik till Studenternas IP.

Det beror på att samhället värderar manlig skitfotboll högre än kvinnlig skitfotboll.

Det är en rimlig gissning att samma samhälle värderar manliga skitjobb högre än kvinnliga skitjobb.

Text: